Представник Святого Престолу про виклики і здобутки світової торгівлі
  • Пон, 18/12/2017 - 11:45

Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Женеві архиєпископ Іван Юрковіч виступив під час 11-тої сесії Міністерської Конференції Світової організації торгівлі (СОТ), що проходила в аргентинській столиці Буенос-Айресі від 10 до 13 грудня 2017 р. Міністерська конференція – це найвищий орган СОТ, до складу якого входять міністри торгівлі та інші високі посадовці 164 країн-членів.

На початку своєї доповіді архиєпископ Юрковіч зазначив, що світ став свідком вражаючого поступу щодо відкритості торгівлі, але тепер цей поступ уповільнюється і це впливає на зростання. За його словами, в останні десятиріччя торгівля допомогла подолати бідність мільярдам людей у країнах, що розвиваються. «Переваги глобалізації, в поєднанні із загальним покращенням макроекономічного управління, допомогли деяким найменш розвиненим країнам досягнути вищого рівня, а також сприяли інтеграції у світову економіку багатьох країн, що розвиваються», – зазначив він, додаючи, що, незважаючи на всі ці досягнення, світ і надалі стоїть перед обличчям несправедливого глобального розподілу ресурсів та можливостей.

В цьому контексті Представник Святого Престолу при ООН наголосив на важливості здійснення нормативної системи багатосторонньої торгівлі, що повинна «сприяти реалізації спільних прагнень до процвітання, гідності та кращої планети для всіх». Він підкреслив, що збалансовані правила та лібералізація відіграють при цьому важливу роль, забезпечуючи Світовій Організації Торгівлі провідну роль у цій сфері та гарантуючи рівні переваги всім її членам, особливо найменш розвиненим країнам.

Архиєпископ Юрковіч від імені Святого Престолу наголосив на важливості визнання того, що торгівля може спричинити зміщення та непевність у деяких секторах та громадах, і що переваги торгівлі не стали доступними для бажаної кількості людей. «Якщо ми й на далі братимемо до уваги лише певну вигоду, формуючи закриту економіку, то в середньостроковій перспективі економічне зростання може знизитись і найбільше постраждають найбідніші», – зазначив він.

Далі ватиканський дипломат розглянув деякі питаннях у контексті світової торгівлі: а зокрема, сільське господарство, становище жінок, електронна торгівля та риболовля. Торкаючись питання сільського господарства, він звернув увагу на проблему голоду і недоїдання у світі. Він зазначив, що у світі існують понад 800 мільйонів осіб, що голодують, або недоїдають, а проблема гарантування продовольчої безпеки залишається незмінною проблемою, особливо для країн, що розвиваються.

«Святий Престол, – підкреслив архиєпископ Юрковіч, – вважає надзвичайно важливим вирішення проблеми продовольчої загрози з урахуванням довгострокової перспективи, що передбачає усунення структурних причин, що породжують це явище, та сприяння розвиткові сільського господарства бідних країн. Мале землеробство, що є основою сільської економіки, повинно безумовно відігравати ключову роль у зростанні».

Пояснюючи зв'язок між світовою торгівлею та становищем жінок, ватиканський дипломат зазначив, що позитивний вплив торгівлі може бути підсилений політикою, що сприяє включенню всіх членів суспільства в економічний розвиток. Політика, спрямована на розширення прав та можливостей жінок у процесі розвитку, може відігравати ключову роль у цьому напрямку. Святий Престол, за його словами, завжди підкреслював важливість внеску жінок у суспільство. «Жінки відіграють центральну роль не тільки у розвитку сім'ї, але й у розвитку всієї економічної системи», – наголосив він.

Щодо питання електронної торгівлі, Представник святого Престолу зауважив, що цифрова революція створила можливості для розвитку, які колись годі було уявити. Управління електронною торгівлею, за його словами, повинно гарантувати захист споживачів та виробників через прозорі правила та норми, аби вчинити торгівлю справедливішою. «У цьому контексті наше спільне зацікавлення полягає в тому, щоб в рамках СОТ спільно розробити глобальне, багатостороннє та стабільне законодавство, що регулюватиме електронну торгівлю та сприятиме включенню у цифровий ринок найуразливіших суспільних верств».

На завершення, ватиканський дипломат процитував слова Папи Франциска, який в Апостольському напоумленні «Evangelii Gaudium» зазначав, що «через величезні глобальні протиріччя, дедалі важче знаходити локальні вирішення, внаслідок чого місцеві проблеми збільшуються. Якщо ми дійсно хочемо мати здорову світову економіку, то на цьому історичному етапі необхідна ефективніша співпраця, яка, не порушуючи суверенітету держав, запевнюватиме економічний добробут усім країнам, а не тільки деяким».