Представник Святого Престолу в ООН виступив на захист прав дитини
  • Втр, 22/10/2013 - 16:31

Постійний представник Святого Престолу при структурах ООН у Нью-Йорку, архиєпископ Френсіс Чулікат, виступив на засіданні Третього комітету в рамках Генеральної асамблеї організації, який займається дитячою проблематикою. Найголовнішим правом дитини є її право на життя, звернув увагу єрарх і з жалем підкреслив високий рівень дитячої смертності у світі. «Без життя, всі інші права не мають сенсу», - сказав він.

На думку ватиканського дипломата, міжнародна спільнота сьогодні в силах ліквідувати дитячу смертність у світі. І першим фактором тут, на його думку, є турбота про материнське здоров'я. Але це має сенс тільки тоді, «коли ще не народженій дитині гарантовано право на життя і існування». «Кожній дитині в першу чергу має бути надано право на народження», більше того, воно має бути захищене на рівні з усіма - без дискримінації за будь-якою ознакою, в тому числі гендерною чи через інвалідність. Таким чином, допологова діагностика, яка проводиться з метою вирішити, чи буде дозволено дитині народитися, не відповідає міжнародній Конвенції, сказав архиєпископ Чулікат і додав: «Ненароджена дитина є членом нашої людської сім'ї і не належить до якоїсь "суб-категорії людських істот"».

Дипломат звернув увагу на право кожної дитини на освіту та охорону здоров'я. Причому, поняття здоров'я тут виходить за межі фізичного і психічного благополуччя людини, а право на освіту «включає в себе обов'язок прийняття конкретних заходів з підтримки батьків у праві виховувати своїх дітей». Батькам належить верховне право, яке є вище права держави або інших суб'єктів у визначенні критеріїв освіти своїх дітей, особливо що стосується релігійної складової, розуміння людської сексуальності, шлюбу і сім'ї.

Архиєпископ назвав неприпустимими такі явища як: торгівля дітьми, дитяча проституція і дитяча порнографія, в профілактиці яких незамінну роль відіграє сім'я, яка представляє собою перший рівень захисного середовища. Держави повинні захищати, підтримувати і зміцнювати сім'ю в інтересах дитини, підкреслив архиєпископ Чулікат. Він додав, що захист прав дітей починається з повної поваги самих дітей на всіх етапах їх розвитку.

Дипломат зазначив, що Святий Престол виступає проти коментарів до Конвенції з прав дитини, що виникли, і які хибно інтерпретують її положення. Наприклад, рекомендація ввести обов'язкову освіту з сексуального здоров'я, яка включає в себе пропаганду контрацепції і так званих «безпечних абортів» без згоди батьків, опікуна чи піклувальника. Аборт не може розглядатися державою як метод планування сім'ї, до таких не належать також так звана «інформація та послуги для сексуального і репродуктивного здоров'я». «Ніколи аборт не може бути "безпечним", оскільки він вбиває життя дитини і шкодить матері», - підкреслив архиєпископ Чулікат і наполегливо закликав Комітет переглянути свої Загальні коментарі у відповідності з керівними міжнародними документами, починаючи з самої Конвенції з прав дитини, яка підтверджує право на життя, «як до, так і після народження».

Представник Святого Престолу закликав міжнародне співтовариство підтримати чіткі принципи однією з найбільш ратифікованих в міжнародному праві Конвенцій, тим самим сприяючи загальному благу кожної людини.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va