Представник Святого Престолу відповів на звинувачення у бік Папи
  • Птн, 07/03/2014 - 19:22

Чому Святий Престіл досі не створив комісії із захисту дітей пояснив о. Федеріко Ломбарді в опублікованому 6 березня 2014 року електронному листі журналістці «Associated Press» Ніколь Уінфілд. Вона звинуватила Папу Франциска, що у своєму недавньому інтерв'ю «Corriere della Sera» він нібито зайняв оборонну позицію щодо зловживань у Церкві. Треба нагадати, що деякий час тому Святий Престіл оголосив про намір створити таку комісію.

В інтерв'ю «Corriere della Sera» сексуальні зловживання щодо неповнолітніх Понтифік назвав «дуже глибокими ранами», але зазначив, що Церква багато зробила, щоб вирішити ці питання, можливо, більше за всіх, але, незважаючи на це, і більше за всіх піддавалася нападам. Статистичні дані показують, що переважна більшість таких зловживань відбувається в колі сім'ї і близьких.

Відповідаючи на звинувачення журналістки, о. Ломбарді зазначив, що всі відповіді на запитання в інтерв'ю були дуже короткими, тому не було можливості повно висловитися щодо цієї проблематики. Він вважає, що більш правильним буде взяти до уваги те, що було сказано, а не те, що не прозвучало.

Глава Прес-служби Святого Престолу вважає очевидним, що «Папа Франциск шанує і цінує» те, що у боротьбі з сексуальними зловживаннями щодо неповнолітніх зробив Бенедикт XVI і «хоче це продовжувати». Вживання заходів щодо винних, визнання провини духовенства, супровід жертв, оновлення правових стандартів, моніторинг та профілактика – це «дорога, відкрита Бенедиктом XVI», зазначив о. Ломбарді.
Якщо йдеться про майбутню комісію, вона має бути «наступним кроком» у бік захисту дітей у Церкві, а також у суспільстві, в якому – як сказав Папа у своїй короткій відповіді – проблеми, пов'язані з цим захистом, великі. Про створення комісії оголосили в грудні 2013 року, і це залишається актуальним, хоча ще перебуває на стадії формування. Це пов'язано з тим, що установи Святого Престолу чекають «нової системи взаємозалежності та компетенцій». Створення комісії в цій ситуації з абсолютно новими обов'язками вимагає часу, написав священик у своєму електронному листі.

Він переконаний, що час, який минув, не є приводом сумніватися, що комісія буде створена. Уже сформовані контакти з висококваліфікованими фахівцями і направлені пропозиції про співпрацю. Очікується, що комісія зможе запропонувати Папі ініціативи, здатні дати реальний імпульс Церкві в активному захисті неповнолітніх.

О. Ломбарді прокоментував також ствердження журналістки про оборонну позицію Папи Франциска щодо зловживань. Це треба розуміти як «визнання того факту, що так багато людей в Церкві, на щастя, взяли участь у виправленні помилок і недоліків минулого». Часто, однак, це не було «об'єктивно визнаним», що породжує «розчарування і відчай на цьому важкому шляху», сказав священик. Водночас зрозуміло, що Церкву чекає ще велика праця щодо минулого, сьогодення і ще більше щодо майбутнього. Папа добре про це знає, наголосив о. Ломбарді.

Треба нагадати, що 31 січня 2014 року, під час зустрічі з учасниками пленарної асамблеї Конгрегації віровчення, Папа Франциск розповів, що розглядає можливість включення комісії із захисту дітей у структури цієї дикастерії, яка впродовж 13 років веде канонічні процеси щодо осіб з духовенства, які звинувачені в сексуальних зловживаннях.

За матеріалами: be.radiovaticana.va