Представник Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя» взяв участь у парламентських слуханнях
  • Чтв, 13/10/2016 - 17:28

12 жовтня 2016 року представник Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя» Андрій Стояновський взяв участь у парламентські слухання на тему: «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист», що відбулися залі засідань Верховної Ради України.

В якості доповідачів, в засіданні взяли участь уповноважений Президента України з прав дитини (Кулеба М.М.), заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції (Устименко С.О.), призначений з 31.08.2016 р. заступник Міністра охорони здоров’я України (Лінчевський О.В.), народні депутати Сисоєнко І.В., Унгурян П.Я., Веселова Н.В. та інші, а також ряд представників громадських організацій, місцевих органів влади та інших громадських діячів, які опікуються питання захисту та забезпечення прав дітей. Засідання вела заступник Голови Верховної Ради України, пані Оксана Сироїд.

Позитивним є те, що дана зустріч відбулася, і що питання дітей в Україні, якщо не вирішується то хоча б обговорюється. Практично усі без винятку учасники слухань стверджували – проблема є, і її потрібно вирішувати. Але кожна зі сторін проблему і її вирішення – бачать по різному. Якщо представники владних структур зазвичай говорили про позитивну чи негативну динаміку статистичних даних і про потреби створення нових робочих груп, розробки стратегій, організації інформаційно-аналітичного забезпечення, удосконалення законодавства і т.д. то представники громадськості закликали до конкретних дій.

Саме представники громадськості, що займаються питаннями дітей, а також представники місцевих органів влади з трибуни Верховної ради намагалися достукатися до державних чиновників щодо нагальних потреб дітей у сфері медицини, соціального захисту, захисту прав сиріт, багатодітних сімей, опікунства тощо. Але на це в них було надто мало часу! Найбільшим недоліком парламентських слухань було те, що більшість часу доповідали представники Уряду та народні депутати, а представники громадськості та органів влади на місцях мали стислий регламент (деколи до 2хв.) без можливості отримати відповіді на свої питання від відповідальних за це державних чиновників. Схвально, що на цьому наголосила також модератор слухань, пані Оксана Сироїд.

З числа доповідачів, запам’ятався виступ випускниці інтернату, Артур Паул О.В., котра сказала, що за роки життя в інтернаті їй найбільше бракувало любові, турботи та ласки батьків! Тому на її особисте переконання держава повинна підтримувати саме сім’ї, а не фінансувати та розвивати місця «утримання» дітей. Натомість теперішня державна політика в соціальній сфері передбачає, серед іншого, скорочення державних витрат на утримання спортивно-оздоровчих шкіл, центрів дитячого дозвілля, скорочення (скасування) пільг для багатодітних та малозабезпечених сімей … і цей перелік можна ще довго продовжувати.

Як наслідок, в Україні зростає число сиріт, зростає число та знижується вік дітей, котрі пробували тютюн, алкоголь чи наркотики у неповнолітньому віці, 90% дітей мають інтернет залежність, а 10% – мають сильну інтернет залежність, зменшується число дітей, котрі залучені до спортивно-юнацької діяльності тощо.

Саме сім’я, на думку більшості присутніх, має бути тим осередком захисту і розвитку дітей, яку держава і підконтрольні їй структури покликані підтримувати та захищати. Тому вирішення проблеми є непростим і передбачає підтримання самої інституції сім’ї, як на законодавчому рівні так і реальними програмами. Це включає, зокрема, збереження конституційного визнання шлюбу, як союзу чоловіка і жінки, заради збереження ментальності, яка бачить сім’ю, яка здорову підвалину суспільного життя – не просто місце співжиття двох осіб, а як місце де діти приходять на світ і отримують необхідну любов та виховання. А це потребує відповідної консолідації зусиль багатьох суспільних чинників – державних установ, системи соціального захисту, освіти та охорони здоров’я, релігійних та громадських організацій.

ВІДЕО (відео взято з офіційного веб-порталу Верховної Ради України):