Представник УГКЦ бере участь у роботі Змішаної міжнародної комісії з богословського діалогу між католицькою і православною Церквами
  • Втр, 20/09/2016 - 08:24

З 15 по 22 вересня 2016 року в італійському місті К’єті [Chieti] (по грецьки і латинськи Theate) триває пленарна сесія Змішаної міжнародної комісії з богословського діалогу між католицькою і православною Церквами. Приймаючою стороною зустрічі є архиєпископ К’єті й Васто Бруно Форте, і темою нарад є питання «Назустріч спільному розумінню синодальности і примату у служінні єдности Церкви» (Towards a Common Understanding of Synodality and Primacy in Service to the Unity of the Church).

Участь у цій сесії беруть 58 учасників, зокрема кардинали Курт Кох (Президент Папської ради для Сприяння Єдності Християн) і Леонардо Сандрі (Префект Конгрегації для Східних Церков), митрополити, архиєпископи, єпископи, священики, монахи, миряни – чоловіки й жінки, представники православної й католицької Церков. Кожна з 14-и Автокефальних Православних Церков є представлена двома представниками. Не бере участь Болгарська Православна Церква мотивуючи свою відсутність браком спеціалістів з означеного питання.

Очолюють пленарну сесію з католицької сторони – Кардинал Курт Кох, а з православної – Йов Геча, єпископ Константинопольського Патріархату, архиєпископ Тельміський, представник Константинопольський патріархату при Всесвітній раді церков.

Українську Греко-Католицьку Церкву представляє Президент Інституту Екуменічних Студій Українського Католицького Університету о. д-р Іван Дацько.

Працю розпочато в п’ятницю, 16 вересня 2016 р., і першу ранішню сесію католицька і православна делегації провели окремо. Після обіду відбулася зустріч з пресою, а від 17-ї години розпочато власне пленарну сесію за участю всіх православних та католицьких учасників.

В суботу, 17 вересня 2016 р., вранці пленарна сесія працювала в штатному режимі, а після обіду о годині 17:00 всі учасники переїхали до катедрального собору, де була відслужена Служба Божа в латинському обряді під головуванням кардинала Коха. На цій Літургії були присутні всі православні представники за виключенням голови делегації Російської Православної Церкви, митрополита Волоколамського Іларіона Алфеєва. У своїй проповіді Кардинал Кох підкреслив наскільки палко сучасні християни очікують, щоб після століть роз’єднання, християни Сходу і Заходу дійшли до єдности і сопричастя Церков.

Слід зазначити, що вірні міста К’єті з надзвичайною привітністю і гостинністю приймали членів делегації.

Після Служби Божої учасники поклонилися і помолилися перед мощами покровителя міста К’єті, святого Юстина (†540), який був першим єпископом цього міста. Громадяни К’єті дали короткий концерт в театрі міста і префект провінції Абруццо, привітавши учасників, запросив усіх на вечерю.

В неділю вранці, 18 вересня 2016 р.,  члени Комісії переїхали до містечка Манопелло (Manopello), де зберігається хустина з нерукотворним образом Лику Христового (Volto Santo di Gesù), який має великі подібності до Туринської плащаниці. Тут о. годині 9:45 архиєпископ Йов Геча у співслужінні албанського й чеського архиєреїв відслужив Божественну Літургію у візантійському обряді.

На Літургії були присутні всі православні й католицькі учасники, за виключенням голови делегації Російської Православної Церкви, митрополита Іларіона Алфеєва. У своєму слові архиєпископ Йов передав вітання і благословення від Вселенського Патріярха Варфоломія і просив вірних про молитву за те, щоб члени Комісії сповнили своє завдання і зробили позитивний внесок до осягнення єдності і сопричастя католицької й православної Церков.

Після обіду члени делегації поїхали до другого престолу  архидієцезії, міста Васто (по грецьки: Гістоніон; по латинськи Histonium), в якому в особливий спосіб почитається колючка з Христового тернового вінця.

Ввечері делегати відвідали абатство San Giovanni in Venere a Fossaсesia, в якому перебувають прекрасні візантійські ікони 15-го століття, які привезли із собою греки після падіння Константинополя у 1453 р. Цим абатством опікуються Отці Пасіоністи.

Ділові наради продовжуються з понеділка 19 вересня 2016 р. і проводяться у позитивному дусі з бажанням напрацювати остаточний текст документу для подальшого одобрення предстоятелями православної і католицької Церков.

Наради триватимуть до четверга, 22 вересня 2016 р., і буде підготовлено офіційне прес-комюніке про проведену працю Комісії.