Представник України на Національній асамблеї Італійської католицької акції в Римі
  • Втр, 06/05/2014 - 00:56

З 1 по 3 травня в Римі проходила XV Національна асамблея Італійської католицької акції – найбільшої та найдавнішої мирянської організації в Італії, що була заснована Папою Пієм IX в 1868 році.

На сьогодні організація присутня  в шести тисячах парафій у всій країні, розвиваючи свій апостолят на трьох рівнях: дорослі, молодь і діти. Більше як 800 делегатів із 200 італійських єпархій зібралися 30 квітня разом з єпископами та духівниками в Римі, щоб протягом трьох днів обговорити основні напрямки роботи та обрати нове керівництво організації на наступний термін. Головна тема зустрічі - "Нові особи в Христі - співвідповідальні за радість життя" – відображає серцевину послання Папи Франциска в Апостольському повчанні «Evangelii Gaudium» («Радість Євангелія»).

До участі в Асамблеї були запрошені також представники з-за кордону, де діє Католицька акція, котрі об’єднані в Міжнародний форум Католицької акції. Від України, з благословення Глави УГКЦ, участь в Асамблеї взяв о. Володимир Мальчин, віце-канцлер Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ. Священик передав слова привітання учасникам зібрання від Блаженнішого Святослава і подякував італійцям за молитовну підтримку українського народу. За повідомленням Канцелярії Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ, з ініціативи Італійської Єпископської Конференції на заклик кардинала Баньяско в усіх італійських церквах минулого місяця відбулася молитва за Україну.

«Надзвичайно вражаюче було бачити таку велику кількість мирян, які усвідомлюють свою приналежність до Церкви і те, що вони є співвідповідальними разом з єрархією за її долю, - ділиться своїми враженнями о. Володимир. - Особливо приємно було відчувати солідарність італійців з українським народом у цей складний час. Незважаючи на «інформаційну війну», італійці-католики добре орієнтуються в нашій ситуації і насправді переймаються долею України. Таке запевнення я отримав, поспілкувавшись з делегатами Асамблеї та з Його Еміненцією Пєтро Пароліном, Державним Секретарем Ватикану, який очолив Літургію для учасників зібрання 2 травня».

На завершення зустрічі, 3 травня, у Ватикані відбулася зустріч членів Католицької акції зі Святішим Отцем Франциском. На цю зустріч прибуло понад сім тисяч учасників з усієї Італії. У своєму слові Папа наголосив на місійній парадигмі, яку покликана втілювати в життя Католицька акція:  «Мова йде про те, щоб досягти усіх, віддаючи перевагу тим, які почуваються покинутими, та найслабшими верствами населення. Мова йде про те, щоб відчинити двері, дозволити Ісусові вийти назовні. Дуже часто ми маємо Ісуса зачиненого з нами в парафіях, самі не виходимо назовні й не даємо Йому вийти! Тож слід відчинити двері принаймні для того, щоб Він міг вийти! Мова йде про Церкву, яка виходить назовні [eglesiaensalida]».

На завершення загальної аудієнції представник з України мав нагоду разом із делегатами від Міжнародного форуму Католицької акції поспілкуватись зі Святішим Отцем та отримав від нього запевнення, що Папа молиться за Україну і бажає їй добра.

Довідка: про історію виникнення та розвиток мирянського руху під назвою «Католицька акція» можна послухати серію аудіозаписів на сайті Радіо «Воскресіння».

Департамент інформації УГКЦ