Представник української громади в Сеймі РП звернувся до Президента України щодо погрози делегалізувати Українську Греко-Католицьку Церкву
  • Втр, 14/01/2014 - 17:37

ЗАЯВА
щодо погрози делегалізувати Українську Греко-Католицьку Церкву

Лист від Міністерства культури України до архієпископа Святослава Шевчука, предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви, який містить погрози делегалізувати греко-католицьку церкву в Україні я сприйняв з подивом та обуренням. Це безпрецедентний акт брутального порушення принципів релігійної свободи та свободи віросповідання. Цей акт суперечить принципам правової держави, яка будує свій конституційний порядок на повазі до демократичних цінностей.

Твердження української влади про те, що надаючи пастирські послуги на київському Майдані, греко-католицька церква порушує положення Закону про свободу релігії не витримує жодної критики. З точністю до навпаки, церква порушувала б цю свободу, якби відмовилася обслуговувати свою паству, тобто громадян, які мирно протестують проти непідписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, застосування грубої сили проти мирних демонстрантів і непокарання винних у цих ганебних подіях.

Удар по Українській Греко-Католицькій церкви є спробою залякати ієрархію, духовенство і віруючих. Він спрямований на те, щоб змусити їх припинити мирний протест і надання духовної підтримки демонстраціям сотень тисяч українців. Така підтримка необхідна для того, щоб зберігся мирний характер протестних акцій, що є необхідною умовою для виходу з нинішньої політичної та суспільної кризи в Україні.
Українська Греко-Католицька Церква була свідомо вибрана як об’єкт погроз. У 1946-1989 рр. вона діяла в підпіллі, тому що відповідно до рішення Сталіна повинна була припинити своє існування. Однак, вона вижила, діючи в підпіллі. Церква функціонує на всіх континентах , несучи духовне служіння мільйонам віруючих , які з різних причин опинилися за межами своєї країни. УГКЦ проводить активну діяльність, отримує визнання всієї католицької церкви та інших релігійних громад.
Українська Греко-Католицька Церква протягом багатьох років не покладаючи рук працює для польсько-українського примирення . Вона це робить у дусі істини і взаємного прощення кривд, завданих нашим народам. У червні минулого року у Варшаві в церкві Отців Василіан архієпископ Святослав відслужив панахиду за жертвами волинської трагедії і спільно з предстоятелями інших католицьких церков з Польщі та України підписав історичну декларацію у 70-ті роковини волинської трагедії.

Як вірянин Української Греко-Католицької Церкви в Польщі і представник української громади в Сеймі РП звертаюся до Президента та уряду України з закликом утриматися від дій, які служать ескалації громадянського конфлікту в Україні і поглибленню політичної кризи в державі. Наслідки цих скандальних дій стосуються також українців, які належать до греко-католицької церкви і які є громадянами інших країн.

Депутат Сейму РП
Mирон Сич

 

Довідка Вікіпедії: Мирон Сич (пол. Miron Sycz; *3 січня 1960, Остре Бардо, Вармінсько-Мазурське воєводство) — єдиний етнічний українець у Сеймі Республіки Польща, посол до польського Сейму (від 5 листопада 2007 р.), учитель за фахом, активіст Об'єднання Українців у Польщі (ОУП).