Представник Ватикану в ООН говорив про дискримінаційну нейтральність
  • Чтв, 07/03/2013 - 14:31

Враховуючи масштаби переслідування релігійних меншин у світі, міжнародне співтовариство не має адекватних засобів захисту їхніх прав. На це звернув увагу представник Апостольської Столиці при інституціях ООН в Женеві. Архиєпископ Сільвано Томазі брав участь в обговоренні звіту доповідача Ради прав людини ООН у справах свободи релігії та віровизнання.

Ватиканський дипломат нагадав про цитовану у звіті специфіку дискримінації і переслудівання релігійних меншин, у чому часто бувають задіяні як державна влада, так і недержавні суб’єкти. Ці явища найчастіше стосуються цілих груп, тому рекомендований у документі шлях дослідження індивідуальних прав був від початку хибним. Існує потреба гармонійного правозастосування свободи на основі взаємодоповнення між індивідуальним і груповим виміром. Точкою відліку має стати правове визнання меншин.

«Проблема полягає в тому, що світська держава часто не є нейтральною до існуючих релігійних спільнот, – говорив Архиєпископ Томазі. – Це стосується також і західних демократій, де лібералізм провадить не так до створення нейтрального суспільства, як до повного усунення присутності релігії в суспільстві. Водночас завданням держави є нейтральне і справедливе трактування усіх релігійних груп, а також контроль за порушенням свободи совісті. Свобода релігійних спільнот гарантує внесок у суспільне життя моральних цінностей, без чого свобода всіх є неможливою». Гарантія такої свободи для інших зовсім не означає обмеження власної свободи, щобільше, вона є основою діалогу і співпраці, – зазначив представник Апостольської Столиці при ООН.

За матеріалами wiara.pl