Представники Церков Європи про свідчення віри в секуляризованому світі
  • Пон, 12/03/2018 - 14:31

В днях 9 та 10 березня 2018 року в Брюсселі відбулася чергова щорічна зустріч Спільного Комітету Ради Єпископських Конференцій Європи, що об’єднує католицькі єпископати, та Конференції Європейських Церков, яка об’єднує представників 116 Церков та Церковних спільнот Європи, крім Католицької. Делегати обмінялися думками на тему «Свідчити нашу віру в секуляризованому світі», яка є співзвучною з темою Загальної Асамблеї КЄЦ «Будете моїми свідками», запланованої у Новому Саді (Сербія).

Роздумуючи над тим, як християнам слід пропонувати своє свідчення в секуляризованій Європі, учасники визначили як виклики, так і численні можливості для того, щоб нести Добру Новину в різні сфери людського життя в усіх куточках континенту. Сьогодні, як читаємо у підсумковому комюніке, люди в Європі почуваються дезорієнтованими. Здається необхідним наново окреслити, що означає бути людиною, якими є прагнення народів?

Учасники звернули увагу на глухоту щодо аргументів, які ґрунтуються на повноцінному раціональному розумінні. Таким чином, шукання істини зустрічає серйозні перешкоди в публічній дискусії. Отож, постає запитання, як в цих обставинах оновити, дати новий імпульс євангельським закликам?

У цьому контексті якраз звіщення Божого милосердя становить промовисте заохочення переглянути своє життя та визнати власне прагнення милосердя, співчуття, прощення, зцілення та нового початку. Такий підхід, виявляючи деякі з найрадикальніших потреб сучасної людини, відчиняє двері для звіщення: відправною точкою для звіщення Господа є наша слабкість, а не уповання на людські сили.

Члени комітету також обговорили сприйняття Екуменічної Хартії, що була підписана 2001 року, постановивши дослідити, яким чином цей документ слід оновити та посилити завдяки внескам окремих Церков, національних Рад Церков та Єпископських Конференцій. Зустріч завершилася спільною молитвою.

Зазначимо, що створений 1972 року, після заснування рік перед тим Ради Єпископських Конференцій Європи, Спільний Комітет зустрічається щороку, аби окреслювати та впроваджувати в житті різні спільні ініціативи РЄКЄ та КЄЦ. Разом з Головами та Генеральними Секретарями двох об’єднань, до Комітету входять також інші експерти, призначені відповідними організаціями, таким чином, що кожна делегація має по 8 членів.