Представники членів РЄКЄ обговорюють виклики інтеграції біженців
  • Пон, 26/09/2016 - 15:19

«Після прийняття: виклики інтеграції біженців», – такою є тема зустрічі відповідальних за душпастирство мігрантів у єпископатах Європи, яка від 26 до 27 вересня 2016 р. відбувається у столиці Іспанії м. Мадриді в рамках діяльності Ради Єпископських Конференцій Європи. Щорічна зустріч відбувається у світлі розпочатої останніми роками призадуми над тим, якою повинна бути відповідь Церкви на інтенсивні мігрантські потоки до Європи.

Під час зустрічі у Мадриді очільники департаментів, відповідальних за душпастирство мігрантів, ознайомлюються з політикою європейських країн в тому, що стосується інтеграції, зосереджуючись на різних вимірах цього процесу, зокрема, на душпастирському, як з точки зору тих, хто прибуває, так і тих, які приймають мігрантів: починаючи від пошуків помешкання і праці, виховання дітей та особистого й спільного досвіду власної релігії, так і того, що стосується стосунків між вже інтегрованими й новоприбулими іммігрантами.

Учасники діляться тим, як відбувається процес інтеграції в різних країнах, вказуючи на труднощі, які зустрічаються, і на успішні практики. Як зазначає монсеньйор Дуарте да Кунья, Генеральний Секретар РЄКЄ, підхід до явища міграції вимагає не лише відповіді на виклики, пов’язані з милосердною любов’ю, але також і на ті, що пов’язані з різними етапами інтеграції, від надання гуманітарної допомоги до поселення на чужині.

«Європа дедалі більше стає багатокультурним простором, в якому інтегруються люди різноманітного походження. Частиною ДНК Європи, сформованого також і її християнським корінням, є відкрита культурна ідентичність, не байдужа чи синкретична, але діалогуюча, з усвідомленням того, що вона не лише має що запропонувати іншим, але також і має що почерпнути від них», – зазначив Генеральний Секретар європейського об’єднання єпископатів.

Серед інших тем, які є предметом дискусій – боротьба з торгівлею людьми, присутність китайських мігрантів у Європі, обмін досвідом в наданні душпастирського супроводу тим, які вирішили емігрувати.