Представники фундації Сороса беруть участь в заходах ЛГБТ і намагаються лобіювати Синод Єпископів
  • Птн, 16/10/2015 - 00:45

Серед учасників події, організованої ЛГТБ-активістами, що мають своє лобі на Синоді Єпископів, були представники Фундації «Відкритого суспільства» Джорджа Сороса, одного із найвпливовіших спонсорів у світі. «Пітер Матьяшіч, програмний співпрацівник Фундації «Відкрите суспільство», був одним із учасників асамблеї Глобальної мережі веселкових католиків», – підтвердила 13 жовтня агенції CNA працівниця фундації у сфері європейських комунікацій Антонія Зафейрі.

Зафейрі сказала, що асамблея була «нагодою поспілкуватись із представниками цивільного суспільства, які розділяють спільні цінності» у відповідності до місії фундації «поширювати рівність та боротись із дискримінацією меншин».

Нещодавно створена «Глобальна мережа веселкових католиків» (Global Network of Rainbow Catholics) провела свою першу асамблею в Римі 1-4 жовтня. На неї приїхало кілька груп католиків, що відкололись від Церкви і задіяні в діяльність ЛГТБ. Було заявлено, що на це зібрання прибули представники із 30 країн.

Матьяшіч є програмним працівником Ініціативи «Відкритого суспільства» для Європи, філії Фундації «Відкритого суспільства», яку заснував політично активний мільярдер та інвестор Джордж Сорос. На офіційній сторінці Фундації вказано, що впродовж 2014 року вони виділили 827 мільйонів доларів спонсорських коштів по всьому світі.

У своєму Твіттер-акаунті Матьяшіч висловив похвалу «Глобальній мережі веселкових католиків» за їх обговорення щодо їх місії, підходу та структури.

В рамках асамблеї глобальної мережі також проходила конференція «Способи любові», на якій виступали за те, щоб Синод перейняв «найкращі практики» ЛГТБ-активістів для душпастирського служіння. В ході конференції відбулося інтерв’ю журналіста Роберта Мікенза із колишнім президентом Ірландії Мері Макеліс, котра неодноразово висловлювала критику католицького вчення.

У своєму Твіттер-акаунті Матьяшіч також зазначив, що Макеліс висловила «чарівне засудження римо-католицької доктрини про гомосексуальність».

Фундація «Відкрите суспільство» не відповіло агенції CNA на питання, чи вони фінансово підтримували зазначені вище групи.

Європейський форум християнських груп ЛГБТ, один із засновників «Глобальної мережі веселкових католиків», отримав спонсорську підтримку від Інституту «Відкритого суспільства» на проект документації та протистояння «нетерпимості на основі релігії у Східній Європі». У щорічному звіті Європейського форуму сказано, що він також брав участь в конференції Інституту «Відкритого суспільства» в Барселоні у вересні 2014 р. на тему досягнення «рухомої середини» та здійснив презентацію про «боротьбу з протистоянням на фоні релігії».

«Глобальна мережа веселкових католиків» виступала за те, щоб Синод Єпископів 2015 підняв знову мову про суперечливі питання щодо гомосексуалізму з документів попереднього синоду. Зустріч Синоду відбувається у Ватикані 4-25 травня.

Американська група ЛГТБ-активістів «Human Rights Campaign» також відправила свого представника на асамблею глобальної мережі – Лізбет Мелендез Ріверу, директора латинських і католицьких ініціатив.

У 2014 році «Human Rights Campaign» запустила діяльність активістів, які наголошували на важливості синоду, як «можливості створити прецедент для зміни». Ця група критично висловлювалась на адресу покійного кардинала Френсіса Джорджа з Чикаго, а також делегатів синоду Архиєпископа Чарльза Чапута з Філадельфії і Архиєпископа Джозефа Куртца з Луїсвілла.

Організація «Human Rights Campaign» є дуже впливова в американському житті, оскільки головні корпорації змагаються за те, щоб досягти найвищого корпоративного показника рівності. Корпоративними партнерами організації є Американські авіалінії, Apple, Google, Microsoft, Банк Америки, Northrop Grumman, Chevron, Lexus, Goldman Sachs і Coca-Cola.

«Глобальна мережа веселкових католиків» надіслала листа синоду, в якому заявила, що в Церкві є багато тих, хто «думає, що служить Богові і водночас ненавидить нас, особливо серед єрархії».

Активісти кажуть, що запустили мережу для поділу інформацією, простояти брехні, підбадьорювати один одного і підтримувати їх сім’ї. Вони проти криміналізації діяльності ЛГБТ, особливо в країнах, де певна діяльність карається насильством.

На додаток до цього, мережа заявляє про те, що хоче співпрацювати з єпископами: «Ми хочемо встановити нашу мережу таким чином, щоб могти бути корисними навіть вам, хоча із свого давнього досвіду ми знаємо, наскільки багато з вас боїться відверто з нами говорити».

Конференція «Способи любові» 2015 включала промову мексиканського єпископа Рауля Вери, котрий кілька років тому був у центрі скандалу за підтримку гомосексуального служіння, що відкидало аспекти католицького вчення. У 2014 році головним промовцем на цій конференції був єпископ Джеффрі Робінсон, допоміжний єпископ Сіднея на емеритурі, котрий став автором книжки, яку австралійські єпископи засудили через доктринальні проблеми.

«Глобальна мережа веселкових католиків» включає також «Dignity USA» та «New Ways Ministry», дві американські групи, які нещодавно закликали визнати одностатевий «шлюб» таїнством. Іншими членами є Пасторальна Рада ЛГБТ католиків Вестмінстера, польська група «Wiara I Tecza», італійська група «Nuova Proposta», чилійська група «PADIS» і мальтійська група «Drachma».

Європейський форум християнських ЛГБТ груп намагався лобіювати Синод Єпископів. Католицький координатор форуму Міхаель Брінкшредер, у вересні розіслав емайли кільком єпископам, запрошуючи їх на конференцію «Способи любові». Його емайл включав кілька письмових інтерв’ю з ЛГБТ-католиками з кількох західних африканських країн. Він зазначив, що перед ними висить загроза виключення з сім’ї, втрати роботи і шантажу.

Цей проект інтерв’ю спонсорував фонд «Swiss Catholic Lenten Fund» та американська фундація «Аркус» у відповідь на «надзвичайно негативний вплив єпископів західної Африки на кінцевий документ Синоду про Сім’ю 2014», як зазначено  у звіті про діяльність Європейського форуму за 2014-2015 рр.

Фундація «Аркус» вклала сотні тисяч доларів у проекти ЛГБТ активістів, пов’язані з синодом. До них входить Європейський форум у відповідь на «гомофобні рішення синоду про сім’ю в Католицькій Церкві», а також спроби допомогти форуму «домогтись успішної стратегії зміни традиційних поглядів». Гранти фундації також покривали написання, випробування і застосування «контр-оповідання традиційним цінностям» в контекстах типу Синод про Сім’ю 2015, – йдеться у щорічному звіті форуму і оголошених грантах фундації.

Фундація «Аркус» є партнером Фонду глобальної рівності при Держдепартаменті США. Даррен Уокер, президент Фундації «Ford», входить до складу восьми членів ради директорів Фундації «Аркус».