Представники єпископатів ЄС проведуть у Римі виборчу асамблею
  • Пон, 20/03/2023 - 10:20

Весняна зустріч Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE) стане нагодою обрати нове керівництво.

 

Від 22 до 24 березня 2023 р. у Римі відбудеться весняна асамблея Комісії Єпископатів Європейського Союзу. Головним питанням порядку денного є обрання нового президента та чотирьох віце-президентів з огляду на завершення п’ятирічного мандату попереднього проводу комісії. Від 2018 до 2023 року її очолював кардинал Жан-Клод Оллеріш, Архиєпископ Люксембурзький, служіння якого припало на такі знакові події в житті спільноти як Brexit, пандемія COVID-19 та широкомасштабне російське вторгнення в Україну.

Вибори нового керівництва відбудуться 22 березня. Процедура чітко описана в статутах COMECE. Чотири віце-президенти обираються відповідно до географічних критеріїв, а з поміж них асамблея вибирає першого віце-президента. Під час попередньої каденції до проводу входили представники Італії, Чеської Республіки, Ірландії та Німеччини. На цей же день заплановано зустріч з Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном.

У четвер нове керівництво, всі учасники асамблеї та працівники секретаріату COMECE матимуть аудієнцію в Святішого Отця, яка стане нагодою обговорити з ним деякі важливі для Європи теми, як от сприяння миру, міграційна політика та заплановані на 2024 рік вибори до Європарламенту. Передбачено також зустрічі з Послом ЄС при Святому Престолі, з проводом Італійської Єпископської Конференції, з Секретарем Святого Престолу в справах стосунків з державами.

В останній день учасники асамблеї обиратимуть голів структурних комісій COMECE. На даний час існують три комісії: юридична, суспільна та з внутрішніх питань ЄС.