Представники католицьких єпископатів Азії обговорили виклики євангелізації на континенті
  • Суб, 22/12/2012 - 17:51

Від 10 до 16 грудня 2012 року у В’єтнамі відбувалася десята Пленарна Асамблея Федерації Єпископських Конференцій Азії, тема якої була: «Сорок років Федерації та виклики Азії». У В’єтнамі така зустріч відбулася вперше, і в ній взяли участь понад сто делегатів, які представляли 19-ть єпископських конференцій, членів федерації, асоційованих членів, якими є китайскі дієцезії Гонконгу та Макао і Новосибірська дієцезія в Росії, а також сім країн, в яких немає єпископських конференцій – Кирґистан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Монголія, Непал та Східний Тимор.

 

Численні та розлогі темі, обговорені під час асамблеї, були приготовані на основі «14 великих напрямних» Церкви в Азії, перерахованих в робочому документі. Це – глобалізація та взаємини з іншими культурами, міжрелігійний діалог та релігійна свобода, боротьба з бідністю й захист автохтонних народів, проблеми міграції та навколишнього середовища, роль мирян, становище жінок, молоді, поширення харизматичних сект. Усе це становить виклики для євангелізації на континенті, де католики становлять лише три відсотки населення.

 

Зустріч також стала нагодою представити ситуацію у відповідних країнах, усвідомити спільні проблеми та поділитися своїми думками щодо їх вирішення. Згідно з думкою Президента Єпископської Конференції Бангладешу, відповідь на виклики нової євангелізації в Азії повинна розпочинатися з усвідомлення двох характерних явищ сучасного суспільства: дедалі секуляризованіша культура з одночасною «мовчазною» потребою духовного.

 

Виклики глобалізації, протистояння поширенню доктрин, незгідних з вченням Церкви, сприяння сім’ї, підтримка молоді – такими є пріоритети душпастирської нещодавно створеної Єпископської Конференції Східного Тимору. Індія у Федерації представлена трьома церковними структурами. Представник Синоду Сиро-Маланкарської Церкви у своїй доповіді зупинився на загрози, які для євангелізаційної місії в Азії становить секуляризація. Президент Єпископської Конференції Індії вказав на такі чотири пріоритети Церкви в регіоні: поширення католицької віри через міжрелігійний діалог та інкультурацію, відважне пророче служіння супроти поширення тенденцій та практик, суперечних з мораллю, євангелізація, уважна до місцевих культурних явищ, душпастирська турбота про тубільні народи й племена. Представник Сиро-Малабарської Церкви продовжив тему інкультурації, підкресливши важливий внесок, який у справу євангелізації на континенті можуть зробити східні Церкви.

 

Єпископи з різних країн також висловили думку, що дійсним засобом нової євангелізації в Азії є міжрелігійний діалог. Представник єпископату Південної Кореї звернув увагу на необхідність тіснішої співпраці між Церквами континенту, про що також говорив Президент Єпископської Конференції Казахстану, закликаючи до розвивання «духу сопричастя» через молитву. На думку представника єпископату Пакистану, в країнах, де християни становлять невелику меншість, слід звернути увагу на катехизацію, формування духовенства та чернецтва, а також працювати над пробудженням покликань.

 

Джерело: Радіо Ватикан