Представники папського благодійного фонду «Kirche in Not» перебувають із візитом в Україні
  • Птн, 03/07/2015 - 12:38

Представники папського благодійного фонду «Kirche in Not» перебувають із візитом в Україні.

З кінця червня в Україні перебуває делегація у складі 6 осіб: барон Йоханнес Хеереман (виконавчий президент), отець Мартін Барта (духовний помічник), Регіна Лінч (директор Департаменту проектів), Ева-Марія Кольман (журналіст), Марія Шлосер (консультант по справах пов’язаних з Україною), Магда Качмарек (референт по справах пов’язаних з Україною).

До того як приїхати в Київ представники фонду відвідали міста, які знаходяться поблизу військових дій. Це Харків, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одеса. На жаль, безпосередньо відвідати «гарячі точки» не вдалося. І ось, у середу, 1 липня, шановні гості завітали до нашого офісу.

Магда Качмарек розповідає, що вони вирішили приїхати в Україну саме зараз, коли держава переживає важкий час. Побувавши на сході вони побачили, що є багато парафій, але вони нечисленні. Проте у фонді переконані, що там теж мають бути каплиці, Святі Меси, молитовники та пісенники, має приїздити священик. І часто делегація зустрічалася з тим, що священики готові їхати далеко навіть заради кількох парафіян. І тоді справді хочеться якнайбільше допомогти.

«У нашій праці на першому місці – людина. Важлива є також праця Церкви. Знаємо, що Церква переживає важкі часи. Особливо, в районі Донбасу. Там у складному становищі як римо-католики, так і греко-католики. Священики важко працюють. Знаємо, що військові дії залишають сліди в психіці. Важливо, щоби там були каплиця, храм. Щоби ті люди, які хочуть горнутися до Бога могли молитись у Божому домі», - ще раз підкреслила Магда Качмарек.     

Співрозмовниця також наголосила на важливості того, що католицька Церква «відкрита на всіх, не лише католиків». Говорячи про допомогу Україні вона підкреслила, що насамперед це - будівельні справи. Особливо інтенсивним будівництво було після розпаду Радянського Союзу, під час відновлення структур РКЦ в Україні.

«Ми радіємо усім покликанням, які є тут, в Україні. Ми вдячні всім тим, хто тут працює. Допомагаємо з радістю. І можемо допомагати завдяки нашим жертовним добродіям. І, звичайно ж, завдяки отцю Веренфріду ван Страатену, який створив «Kirche in Not» у 1947 році. Може про це мало хто знає, але ми отримуємо пожертви виключно від приватних осіб. Наш фонд не має жодної допомоги від держави, державних організацій або фірм. Пожертви збираються у 21 країні по цілому світі», - зазначила Магда Качмарек.

Нагадаємо, що за повідомленням Радіо Ватикану у 2014 році найбільше грошової допомоги від «Kirche in Not» у Східній Європі отримала Україна.

Згідно річного звіту організації кошти були розподілені таким чином: 43% були призначені на різні будівельні роботи, 15% – намірення на Святі Меси, 11% – на богословський та 9% на катехитичний вишкіл, 8% – транспортне забезпечення душпастирів, 7% – невідкладна допомога, зокрема, біженцям і постраждалим від стихійних лих, 4% – на засоби комунікації та видавничу діяльність. Зокрема, протягом 2014 р. фундація профінансувала спорудження 1508 храмів, каплиць, семінарій, душпастирських центрів, тощо.