Представники ПМВ у Вільнюсі беруть участь у зустрічі відповідальних за душпастирство серед мігрантів Єпископських Конференцій Європи
  • Срд, 01/07/2015 - 14:24

Голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ Владика Йосиф Мілян і секретар ПМВ о. Андрій Гах беруть участь у зустрічі відповідальних за душпастирство серед мігрантів Єпископських Конференцій Європи, яка розпочалася у Вільнюсі. 

Кардинал Йосип Бозанич, Архиєпископ Загребу і Координатор секції у справі мігрантів в Комісії “Caritas in Veritate” при Раді Єпископських Конференцій Європи у вітальному слові до учасників зустрічі відзначив, що зіткнувшись з постійно зростаючим явищем міграції та надзвичайної ситуації з біженцями, в Європі не завжди вистачає справжньої культури прийому, а також реальної солідарності між народами. Він наголосив на важливості допомоги мігрантам інтегруватися у нове середовище і відзначив, що “для інтеграції потрібні терпіння і любов”.

“Духовний виклик прийняття мігрантів пов'язаний з відповідальністю кожної людини сказати “так” тому, хто прибуває. І лише той, хто не втрачає з поля зору безмежну цінність людини, здатний на добро і прийняття”, - сказав кардинал.

У свою чергу Преподобний Метью Джон Гардзінскі, представник Папської Ради у справі душпастирства мігрантів та подорожуючих, відзначив: "Як на політичному рівні жоден народ не здатний самостійно адекватно реагувати на поточну ситуацію з міграцією, так само і Церкви повинні працювати разом, щоб краще впоратися з проблемами, які спричиняє міграція не тільки на побутовому рівні".

Він підкреслив, що явище міграції - це виклик для всіх, хто проголошує Євангеліє. “І для нашої здатності на власному прикладі показувати прийняття цих осіб. Приймати їх, незалежно від того, звідки вони прийшли, і що вони сповідують", - наголосив представник Папської Ради у справі душпастирства мігрантів та подорожуючих.

Перша сесія зустрічі була присвячена питанню біженців, а друга – співпраці між Церквою, з якої походять мігранти, і Церквою, яка їх приймає, а також особливостям уділення Святих Таїнств.

“Сьогодні йшлося про збільшення потоку мігрантів в Європу зі Сходу. Прозвучали заклики до переосмислення ролі "приймання" мігрантів Церквою. Наголошувалось на нових викликах для Церкви у світлі сьогоднішньої ситуації, зокрема говорили і про Україну. Також на зустрічі обговорили співпрацю і налагодження зв'язків з керівництвом Євросоюзу”, - зазначив о. Андрій Гах.

Владика Йосиф і о. Андрій також виступили перед делегатами зустрічі і представили ситуацію в Україні та розповіли про виклики, які постали перед Церквою в контексті душпастирства мігрантів як за кордоном, так і в Україні.

У зустрічі відповідальних за душпастирство серед мігрантів Єпископських Конференцій Європи у Литві беруть участь 40 делегатів з 17 країн.