Представники ПМВ взяли участь у робочі VI Всесвітнього форуму українців
  • Чтв, 25/08/2016 - 17:50

Голова ПМВ Владика Йосиф Мілян та секретар ПМВ о. Андрій Гах взяли участь у роботі VI Всесвітнього форуму українців, який відбувся у Києві під гаслом «Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!».

На форум з’їхалися представники понад 300 делегацій з 36 країн світу. Учасники обговорили свою роботу і найгостріші проблеми, які хвилюють закордонне українство.

Владика Йосиф привітав учасників форуму та закликав більш активно працювати задля єднання нації.

Вперше за всю історію проведення Всесвітніх форумів одна із секцій була присвячена духовності та церковному життю закордонного українства. На секції були присутні близько 30 представників із різних країн світу.

Під час роботи секції о. Андрій Гах розповів про специфіку роботи Пасторально-міграційного відділу УГКЦ та діяльність церкви за кордоном. Адже Українська Греко-Католицька Церква стала однією з найбільш дієвих церков, які опікуються своїми вірними на територіях, де немає офіційних структур. “Саме церква може бути тим центром, довкола якого гуртується закордонне українство та зберігається українська самобутність”, - зазначив о. Андрій.

Робота секції тривала два дні. Під час другого дня учасники розробили резолюцію, у якій, зокрема, наголосили на важливій ролі Церкви за кордоном, завдяки якій українці змогли зберегти національну ідентичність на поселеннях далеко за межами своєї Батьківщини.

Одне із важливих питань, яке було порушене у документі резолюції, - всебічно сприяти наданню УГКЦ патріаршого статусу, підпорядкувавши закордонні українські греко-католицькі структури єдиному Патріаршому центру в Україні, а також становленню в Україні Помісної Православної Церкви та визнанню її канонічності Вселенським Патріархатом.

Рівно ж учасники секції засудили спроби використовувати Церкву і релігійні організації як знаряддя у новітніх війнах та конфліктах.

Серед почесних гостей, які взяли участь у відкритті форуму, були: перший президент України Леонід Кравчук, екс-президент Віктор Ющенко, віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, голова комітету з питань охорони здоров'я ВР Ольга Богомолець, президент Світового конгресу українців Євген Чолій.