Представники з України прийняли участь у Європейському катехитичному конгресі
  • Втр, 02/06/2015 - 11:50

З 27 по 30 травня у Словенії відбувся європейський катехитичний конгрес на тему «Навернення до Бога та супровід наверненого». Представниками України на цьому конгресі були члени європейської групи катехитів Назар Дуда і с. Луїза Цюпа, СНДМ.

Програма конгресу, окрім доповідей, передбачала працю у мовних групах, яка була дуже плідною. Учасники цієї праці спільно дискутували та роздумували, як краще допомогти особам, що навертаються до Бога, знаходити у наших парафіях християнську спільноту, яка б їм допомагала зростати у вірі. Наголос ставили на відкритості парафіяльної спільноти до прийняття нових членів та створення простору для їх залучення до різного служіння у цій спільноті. З одного боку у різних країнах Європи дуже помітним, є феномен секуляризації, а з іншого – зростає кількість дорослих осіб, які виявляють бажання стати християнами, проходять програму катехуменату та стають членами Христової Церкви. І це є свідченням і явним доказом дії Божої благодаті, яка зворушує людські серця та веде до Бога дуже різними шляхами.

У рамках конгресу учасники відвідали католицьку школу, яка в секуляризованому середовищі Словенії намагається бути вірною Христовій науці, виховуючи молоде покоління на засадах Євангелія. В школі навчається 1500 учнів. Тут учасники мали нагоду заслухати свідчення про навернення до Бога двох осіб, котрі хоч і були охрещеними в дитячому віці, проте до пізнання Бога прийшли лише після тривалого пошуку Істини у дорослому житті.

Катехитичний Конгрес відбувається раз на два роки. На ньому обговорюються актуальні теми, які допомагають у катехитичному служінні Церкви. Участь у конгресі беруть члени Об’єднання катехитів Європи, які є відповідальними за катехитичне служіння у країнах Європи, експерти та викладачі катехитики наукових інституцій Європи. У конгресі взяло участь понад 60 учасників.

Участь у конгресі є чудовою нагодою для налагодження співпраці з відповідальними за катехитичне служіння у країнах Європи, ознайомлення їх з потребами та труднощами наших громадян, які проживають у країнах Європи та віднайдення шляхів покращення катехитичного служіння для наших вірних у цих країнах.

Учасники мали нагоду ознайомитися з катехизмом УГКЦ «Христос наша Пасха» в перекладі на португальську та російську мови. Катехизм їх дуже зацікавив, адже він стане великою допомогою для кращого ознайомлення з особливістю УГКЦ, її богословською та духовною спадщиною. Учасники висловили бажання отримати катехизм у перекладі на інші європейські мови.

Повідомила Ірина Расяк