Префект Дикастерії комунікації: самого лише сполучення недостатньо
  • Втр, 16/08/2022 - 15:12

Паоло Руфіні виступив під час Всесвітнього конгресу Католицької асоціації з питань комунікації, що відбувається у Сеулі, зібравши 300 учасників із понад 30 країн світу.

«Мир у цифровому світі», – на таку тему від 16 до 18 серпня 2022 р. в Сеулі, столиці Південної Кореї, відбувається черговий всесвітній конгрес католицької мережі «Signis», яка згуртовує католицьких журналістів та експертів у сфері комунікації. Серед приблизно 300 учасників із понад 30 країн світу є також Паоло Руфіні, Префект Дикастерії в справах комунікації, який виступив під час відкриття конгресу.

Гіперсполучені і самотні

У своїй промові Паоло Руфіні, аналізуючи виклики, породжені технологічним поступом в царині комунікації, звернув увагу на те, що існують речі, які технологія не зможе замінити. Такими, наприклад, є свобода, чудо зустрічі між людьми, навернення, спалах інтуїції чи безкорислива любов. Водночас, технологічний поступ сьогодні уможливив речі, які були немислимими кілька десятиліть тому, як от телеконференції, телемедицина, електронна торгівля, тощо. Парадоксом є те, що «ми, бувши гіперсполученими, також є самотніми».

«Проблема полягає саме в цьому. Коли вже більше немає комунікації, а лише сполучення», – сказав він, підкреслюючи, що ця ситуація вимагає «особистого і колективного іспиту сумління», щоби дати відповідь на деякі запитання, як от про те, чому так сталося, що маючи можливості для сполучення, ми є жахливо самотніми, чого не вистачає нашому сполученню, аби заповнити цю самотність. «Єдиний спосіб відповісти на виклики технології, – підкреслив Руфіні, – є не ставитися до неї як до ідола. Але також не демонізувати її. Не вважати, що на ній лежить обов’язок відкупити людство, але й не думати, що від неї залежить його загибель».

Щастя не купується

Префект Дикастерії в справах комунікації навів слова Папи Франциска, які він сказав, відповідаючи на запитання під час зустрічі з молоддю, відвідуючи Південну Корею в 2014 році, підкресливши, що «щастя неможливо купити». «А коли ти купуєш певне щастя, – говорив тоді Святіший Отець, – то потім усвідомлюєш, що воно вислизнуло… Не є тривалим куплене щастя. Лише щастя любові є щастям, яке триває». В цьому світлі Паоло Руфіні зауважив, що споживацтво підмінює короткотривалим задоволенням глибоке щастя. «Ми добре знаємо, що лише стосунки, лише зв’язок, який ґрунтується на любові, може вчинити нас менш самотніми, може ощасливити нас», – сказав він, нагадавши, що любов ґрунтується на «отій найбільшій вразливості, якою є відбувати потребу любові, любити та бути любленим».

Творити гуманізм у мережі

«В цьому – корінь будь-якої комунікації. Саме тому самого сполучення недостатньо», – наголосив доповідач з Ватикану, зупинившись також на ролі груп у соціальних мережах, які «автоматично не є синонімом спільноти». Це тому, що дуже часто їхня ідентичність ґрунтується на протиставленні до тих, хто не належить до групи, і замість ставати «вікном у світ», ці мережі стають «вітринами власного нарцисизму». Тому перед журналістами стоїть виклик «знаходити нові шляхи для нової комунікації», наголошуючи на діалогові та проявляючи креативність, аби досягати людей там, де вони перебувають. Тож на думку Префекта Дикастерії в справах комунікації, католицькі журналісти й усі люди доброї волі, задіяні «на важкому та величному фронті комунікації», можуть ставати «протагоністами нового гуманізму, втіленого в активних спільнотах, характерною рисою яких є участь і які є прикладом нового бачення громадянства».