Префект Конгрегації Доктрини Віри про спротив сумління та Причастя розлучених
  • Срд, 25/06/2014 - 19:40

Кардинал Герхард Мюллер, префект Конгрегації у справах Доктрини Віри в інтерв’ю для видання «До речі»,  відповідаючи на запитання про конфлікт довкола клаузули сумління лікарів, нагадує, що право на свободу совісті встановлене державою, «тому що це держава для людини, а не людина для держави». Він наголосив, що держава повинна служити людині, люди зобов’язуються, насамперед, моральним законом. Тому нікого не можна примусити вбити людину в лоні матері.

Відповідаючи на запитання про недавню заяву о. проф. Шостка, в якій етик з Люблінського Католицького Університету заявив, що лікар, який відмовився від аборту, повинен порекомендувати лікаря, який може зробити це, кардинал відповів: «Етик? Таке мислення треба взагалі відкинути. Нікого не можна схиляти, у тому числі через таких авторитетів, до співучасті в аборті. Нікого не можуть зобов'язувати вказувати на можливого виконавця того, що є моральним злом. Не є обов'язком дозволяти комусь такі дії, і це не може бути прийнятим». Префект Конгрегації Доктрини Віри застеріг, що не знає дослівного висловлювання о. Шостка, але додає, що «якщо це так інтерпретували, то це треба відкинути».

У наступній частині інтерв'ю кардинал Мюллер чітко розсіює надії деяких середовищ про зміну позиції Церкви у справі допуску до Причастя розлучених осіб, що мають нові стосунки. Він нагадує, що йдеться про вірність слову Божому, і що не можна видати диспензу від Божих законів. «Слова Ісуса на цю тему чіткі», – каже він. І додає: «Ми не є володарями над об’явленою вірою».