Префект Конгрегації перед Синодом: єпископи не поділені на партії
  • Птн, 03/10/2014 - 19:44

Повідомлення ЗМІ про підготовку до Синоду Єпископів можуть створити враження, що єпископи і кардинали розділені між собою на партії, а Папа ототожнюється з однією з них, сказав префект Конгрегації у справах єпископів на пленарній асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи, яка в ці дні проводила своє засідання в Римі. Кардинал Марк Уелле наголосив, однак, що "така логіка конфронтації, властива політичному оточенню, чужа для способу мислення Христа і Церкви". Тому, "слід її уникати", якщо є бажання адекватно представити цілі синодального зібрання.

Канадський кардинал висловив радість з причини незвичайної зацікавленості і активності в передсинодальних консультаціях, а також інновацій у проведенні самого Синоду, дві фази якого дозволять поглибити питання, що стосуються сім'ї та шлюбу, і "забезпечити глибше прийняття вчення Церкви у цій сфері".

В ході першого етапу асамблеї буде представлений поточний стан душппастирства сімей. Однак, за словами префекта Конгрегації, вирішальним викликом під час цієї фази буде не тематика, а методологія, тобто спосіб піднімання теми та її обговорення. Враховуючи підвищені очікування, нинішнє засідання Синоду буде успішним тільки в атмосфері справжнього взаємного слухання та спільного прагнення до того, щоб почути, "що Дух говорить Церкві" через свідчення місцевих співтовариств по всьому світу. Тільки атмосфера молитви і конструктивного діалогу дозволить "разом побачити очима милосердних пастирів" радість і біль шлюбів та сімей. За словами кардинала, Божа воля в тому, щоб спілкування між єпископами та їх свобода слова не знаходились під тиском будь-якого роду тенденцій.