Префект Конгрегації Віровчення: Сепаратистські тенденції завдають шкоди Церкві
  • Втр, 04/02/2014 - 13:40

Префект Конгрегації Віровчення, німецький архієпископ Герхард Людвіг Мюллер застеріг місцеві Церкви від надуживання регіональними рішеннями. «Сепаратистські тенденції» національних єпископських конференцій, як назвав явище ієрарх, завдадуть безсумнівної шкоди Церкві, написав архієпископ Мюллер у статті для ватиканської газети «L'Osservatore Romano».

Окремі єпископи ніколи не повинні керувати довільними твердженнями, які релятивізують «остаточні догмати» Церкви або його сакраментальні структури, підкреслив він.

Префект, який цього місяця отримає гідність кардинала, застеріг також від «боротьби за владу» між прихильниками централістичної і партикулярної моделі в Католицькій Церкві. «Наприкінці залишиться секуляризована і політизована Церква, яка мало чим буде відрізнятися від неурядової організації», - написав ієрарх.

У цьому контексті архієпископ Мюллер піддав критиці «поверхневих інтерпретаторів» папського документу «Evangelii gaudium». Ці особи хочуть приписати Святішому Отцю Франциску «революцію» у відносинах між Папою і єпископами Вселенської Церкви. Насправді, зазначив префект, Понтифік тільки нагадав вчення II Ватиканського Собору про колегіальність. Папа є Єпископом Рима, підкреслив архієпископ Мюллер, а не якимось «почесним президентом» світової асоціації.

Такі елементи, як мова, культура і нація, на думку ієрарха, хоча є засобами для поширення євангельського послання, ніколи не можуть бути конститутивною складовою Церкви. Вона заснована на спільності всіх помісних Церков.

Джерело: www.catholic-media.org