Префект по комунікації про хід реформи ватиканських ЗМІ
  • Чтв, 17/08/2017 - 23:05

Префект Секретаріату по комунікації Святого Престолу бере участь в організованій Конференцією єпископів Бразилії зустрічі, присвяченій новим викликам в сфері церковної комунікації. О. Даріо Віган виступить на ній з доповіддю на тему "Комунікація Церкви в перспективі папи Франциска".

Форум проходить 16-20 серпня 2017 року в штаті Санта-Катаріна, на півдні країни. У ньому беруть участь католицькі медіа-експерти та журналісти з усієї Бразилії. "Разом з ними ми поміркуємо про те, як знову навчитися спілкуватися свідченням, саме згідно з парадигмою папи Франциска", - підкреслив ватиканський префект.

О. Віган розповість на форумі про особливі риси комунікації папи Франциска, а також про хід реформи ватиканських ЗМІ, яка знаходиться "майже на половині свого шляху": реформи, яка допоможе створити нову комунікаційну систему в контексті цифрової культури.

Говорячи про комунікативні здібності папи Франциска префект зауважив, що креативно використовуючи життєві історії, притчі і метафори, Святіший Отець спрощує відносини з співрозмовниками і скорочує дистанції, що допомагає діалогу і встановленню близьких відносин. Крім того, наративний спосіб комунікації Франциска не є самореферентним, але хоче підштовхувати людей, щоб дізнавшись щось нове, зустрічаючи Євангеліє милосердя, вони також здійснювали в своєму житті конкретні милосердні жести.

Префект Секретаріату по комунікації позитивно оцінив процес реформи ватиканських ЗМІ, чому, за його словами, сприяє присутність в різних сегментах комунікаційної системи Святого Престолу фахівців високого рівня, і особливо людей, які по-справжньому знаходяться на службі Святішого Отця і Святого Престолу.

Він висловив надію, що в цьому році почне діяти новий комунікаційний портал Святого Престолу, який об'єднає редакції Ватиканського радіо і Ватиканського телевізійного центру. Новий портал буде мультимедійним та багатомовним. Він дозволить краще передавати вчення Папи, його жести, інформувати про роботу дикастерій Римської курії і життя Церкви в усьому світі, поділився священик.

За словами о. Даріо Вігано, в контексті цифрової культури технології є важливими, але не найголовнішими. У Церкви підхід до комунікації не може бути технократичним, але в першу чергу, антропологічним: саме тому серця тих, хто працює в цій сфері повинні бути наповнені бальзамом Божої благодаті і милосердя, щоб також і в мережі люди могли зустріти частину тієї краси, яку Євангеліє може принести, підкреслив префект Секретаріату по комунікації.