Преосвященіший владика Венедикт перебуває із пастирським візитом у Республіки Польща
  • Втр, 08/07/2014 - 10:12

3 липня 2014 р. Б. єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Венедикт відбув із пастирським візитом до Республіки Польща на запрошення організаторів дитячого міжнародного табору.
 
Цьогорічний ювілейний 20-ий табір проходить із 29 червня по 9 липня у м. Плоцьку під назвою «Балтка». Завдяки благодійникам у ньому безкоштовно беруть участь також 34 українських дітей із с. Унева, м. Перемишлян та околиць Львова.
 
Організаторами дитячого табору виступають із польської сторони є Інститут фізики високих тисків Польської Національної Академії Наук на чолі із професором Ришардом Вінявським, а з української – пані Галина Стернюк, координатор україно-польських проектів у гімназії св.. свящ. муч. Миколая Чернецького.
 
Метою табору є. як рекреаційно-відпочинкова, так і ознайомлення із культурою, історією та традиціями польського народу. Засновник і багатовіковий організатор цього дитячого табору професор Сільвестер Поровський часто наголошує: «Ідеєю дитячого табору, крім відпочинку, є пізнання та обмін культурно-християнських цінностей польського і українського народів». Саме тому екскурсії, які організовуються для дітей, відбуваються по різних культурно-історичних пам’ятках та духовних святинях.
 
Уже втретє владика Венедикт із пастирським візитом відвідує українських дітей у цьому таборі. 5 липня архиєрей разом із організаторами та таборовиками мали змогу поспілкуватися протягом екскурсії у м. Ґданську. Опісля владика Венедикт очолив урочисту Архиєрейську Божественну Літургію у найстарішому парафіяльному костелі св.. Катерини, у спіслужінні отців-кармелів та отців- студитів о. Йосифа та о. Теодора ігумена Святоуспенської Унівської Лаври.
 
Крім дітей та організаторів табору «Балтика» в Архієрейській Літургії взяли участь вірні римо-католицької громади. У своїй проповіді владика Венедикт навів приклад життя святих о. Маркіяна Кольби та о. Омеляна Ковча, як людей, які були свідомі того місця який їм дав Господь,а також того що Він очікує від них у даній життєвій ситуації.
 
У п’ятницю 4 липня 2014 року преосвященіший владика Венедикт відвідав українську греко-католицьку парафію у м. Ґданську на запрошення місцевого о. Йосифа Улицького. У супроводі місцевого хору відбулася Архиєрейська Божествена Літургія. Слід відзначити подію, яка відбулася перед, а саме владиці Венедикту було подаровано ікону Пресвятої Богородиці Переможниці. Особливість цього подарунку у тому, що його зробила сестра професора Сільвестера Поровського – Ванда Лаубе.
 
У неділю 6 липня преосвященіший владика Венедикт прибув до Перемишля на святкування ювілейних урочистостей на честь владики Івана Архиєпископа і Митрополита Перемишльсько-Варшавського.

Богдан Луковський