Прес-конференція Папи Франциска на борту літака під час повернення зі Святої Землі до Ватикану
  • Втр, 27/05/2014 - 15:51

Відлітаючи зі Святої Землі, на борту літака Папа Франциск зустрівся з журналістами. Він відповів на питання стосовно педофілії, реформи Римської Курії, фінансових скандалів та окреслив деякі плани на майбутнє.

Під час довгої зустрічі з журналістами в пізнього вечора понеділка, Франциск висловився щодо педофілії: «Священик повинен вести хлопця чи дівчинку до святості. Дитина йому довіряє. А він замість провадити до святості, використовує дитину. Це дуже серйозно. Оце так, немовби відправити чорну месу», - оцінив Папа Римський.

Він підтвердив рішення про нульову толерантність стосовно винних у таких злочинах і підкреслив, що не буде жодних «привілеїв» у трактуванні священиків. «Сьогодні ведеться слідство щодо справ трьох єпископів. Один вже засуджений, обирається міра покарання», -  не вдаючись у подробиці розповів Папа Франциск.

Відомо, що у Ватикані триває розслідування в справі підозрюваного в педофілії колишнього апостольського нунція в Домініканській Республіці архієпископа Юзефа Весоловського.

Папа Римський оголосив, що 6 або 7 червня у ватиканському Домі святої Марти він відправить Святу Месу з группою з восьми жертв педофілії з декількох країн, між іншим з Німеччини, Великобританії та Ірландії. Їх буде супроводжувати голова нещодавно створеної Папою Римським комісії у справах захисту неповнолітніх американський кардинал Шон Патрік О’Мелі.

Папу запитували про целібат священиків, проти якого недавно виступила група італійських жінок. Франциск нагадав, що целібат не є догмою віри. «Це правило життя, яке я дуже ціную. Це дар для Церкви», - сказав він. «Для дискусії двері відкриті, але тепер є інші теми для обговорення», - підкреслив Папа Римський.

Підчас розмови з журналістами Франциск висловив переконання, що його попередник Бенедикт XVI «відкрив двері» для інших Пап Римських емеритів.

«Єпископ Рима, який відчуває ослаблення, повинен поставити собі ці самі питання, що Бенедикт XVI», - констатував Папа Римський. На його думку, цей випадок не буде єдиним.

Коли його запитали, чи він також схильний прийняти таке рішення, коли б відчув, що не має вже сил, відповів: «Зроблю те, що мені скаже Господь, тобто молитися і шукати Божої волі».

На питання, чому не відбулися беатифікації Папи Римського часів війни, тобто Пія XII, беатифікаційний процес якого був дуже розвинений, Франциск пояснив, що не натрапили на необхідне чудо за його заступництвом.

Папа Римський повторив, що зустріч у Ватикані, на яку він запросив під час візиту у Святій Землі президента Ізраїля Шимона Переса, главу Палестинської автономії Махмуда Аббаса, матиме молитовний характер. «Зберемося на молитву, потім кожен повернеться до дому. Буде присутній рабин, представник ісламу і я», - сказав Папа Римський.

Він також згадав про фінансові скандали, що виявляються за Бронзовими Воротами і реформами ватиканського банку, кажучи: «Господь Ісус сказав своїм учням, що скандалів неможливо уникнути, всі ми є людьми і всі ми грішники».

«Ідея полягає у тому, щоби не допустити появу нових скандалів», - додав Папа Римський. Він запевнив, що створені ним у Ватикані нові установи допоможуть уникнути подальших скандалів і проблем.

Журналісти питали також Папу Римського про вибори до Європейського Парламенту, про популізм на Старому континенті. Франциск визнав: «У мене був тільки час на те, щоби помолитися „Отче наш”, але я не читав інформації про вибори».

«Популізм у Європі, довіра чи відсутність довіри, деякі питання стосуються євро, з того я багато не розумію», - сказав він. Найсерйознішою проблемою Папа назвав безробіття, особливо серед молоді. Франциск висловив співчуття, що в центрі нинішньої світової економічної системи знаходиться грошова одиниця, а не людина. «Це нелюдська економічна система, ця система вбиває», - додав він.

Коли його питали про Єрусалим, Франциск нагадав позицію Католицької Церкви, згідно з якою він має бути містом миру для трьох великих релігій. «Конкретні заходи на користь миру слід ще вирішити. Можливо, наприклад, вирішиться, що одна частина стане столицею однієї держави, а інша частина – другої», - сказав він.

Франциск поінформував, що в січні наступного року планується його подорож на Шрі-Ланку і у Філіппіни.

Щодо до питання жовтневого синоду, присвяченого сім'ї, Папа Римський висловив співчуття, що дискусія перед цією подією була зведена до справи причастя для розлучених осіб, що знаходяться в нових зв'язках. Він підкреслив, що проблеми сім'ї значно більші і серйозніші.

Франциск запевнив, що реформа Римської Курії є на на хорошому шляху. На його думку, необхідно розробити простішу структуру і поєднати деякі установи.

Католицький медіа-центр