Прес-Конференція у стінах Міської Ради Львова, присвячена «Всесвітньому Дню Справедливості»
  • Срд, 20/02/2013 - 00:00

19 лютого 2013 року у місті Львові, у конференц-залі Міської Ради відбулася Прес-Конференція, приурочена Всесвітньому Дню Справедливості та його відзначенню вперше у Львові. Ініціатива проведення заходу Дня справедливості належить Комісії УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Громадською Організацією «Українська Молодь Христові». Після оголошення та ознайомлення із проведенням заходу, організатори Дня Справедливості поділилися думками стосовно даної події.

 «Як організація, яка працює із молоддю, ми та, зокрема, Церква розуміємо, що вічні цінності, такі як Правда, Любов, Мир, Справедливість, потрібно у нашому народі популяризувати для того, щоб суспільство було більш демократичним, правовим, солідарним, справедливим. Завтра, 20 лютого, біля пам’ятника Шевченку стоятимуть стенди, підготовлені молоддю, яка бачить важливість соціальної справедливості: проблеми соціальної нерівності, труднощі у судочинній системі, інших сферах. Акція закінчуватиметься спільною молитвою усіх небайдужихза становлення та поширення у нашій країні соціальної справедливості.

— Роман Ковалів, голова ЛМГО «Українська молодь — Христові»

 «Ми роздаватимемо інформаційні флаєри всім перехожим, а також підготували та ділитимемось невеличкими сюрпризами – цукерками, до яких будуть прикріплені різні вислови, цитати, думки мудреців, філософів, авторитетних людей сучасності, а також посилання зі Святого Письма про справедливість, а також роздаватимемо кульки дітям із логотипом акції. Ми запрошуємо усіх молодих людей до нас долучитися і у такий спосіб почати відсебе жити справедливо.

— Оксана Новак, член ЛМГО «Українська молодь – Христові»

 «Концепція і характер такого поняття як справедливість, його проблематика є пов’язані не лише із виникненням суспільства, а й зокрема із тим, як люди повинні поводитися один з одним. Справедливість, як каже Папа Павло VI, це є мінімум любові. Передумовами до відзначення Всесвітнього дня справедливості були щорічні папські послання до Дня миру, започатковані Римським Понтифіком Павлом VI у 1969 році. Місто Львів є одним з небагатьох міст, в якому вперше відзначається цей день.

— Ярослав Заричанський, секретар-референт Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

 «Коли йде мова про відзначення Всесвітнього дня справедливості, слід зазначити, що в нашій мові саме поняття справедливості включає розуміння правди. Для нас, християн першочерговою Правдою є Христос. Сьогодні ми дуже часто чуємо у суспільстві, як говорять правду, як називають правдиві факти, обставини, ситуації і таке інше. Так, ми насправді часто говоримо «про правду», але і часто відчуваємо велику потребу «творити правду». Брак Справедливості в нашому житті і в нашому суспільстві є виявом потреби уприсутнювати Христа, як Джерела Правди. І саме цю потребу з особливим наголосом у цей день наша Комісія як структура Церкви,разом із громадською організацією Львова намагаєтьсязакликати творити. Відповідь здавалося б, проста, бо там де практикуються християнські цінності – там шириться справедливість, присутність Христа як Правди. Однак, трудність є в реалізації. Також ми особливо закликаємо цією Акцією жити чесно, з особливим наголосом цьогодня. Коли ми спробуємо, то побачимо, що це не є дуже легко – жити по правді і справедливо по відношенню до себе та інших. Але вже навіть за один день можна буде зауважити багато позитивного з цього. Цей заклик служить практичним кроком до творення справедливості. Розпочинати потрібно із себе, що ми і намагаємося робити. Також ми звертаємоокремий наголос на дар і вартість життяу нашому суспільстві. Це включає у себе дуже багато. А тому, маємо надію, що відзначення цього дня матиме продовження у наступні роки та призводитиме до практичних зрушень у творенні соціальної справедливості як окремих осіб, так і спільнот та нашого суспільства загалом».

— о. Олег Лука, заступник голови Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир»

Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир