Прес-секретар Ватикану: журналіст "The Guardian" "літає між зірками"
  • Чтв, 24/01/2013 - 00:00

Своє здивування з приводу т.зв. фінансової імперії, яку Ватикан мав таємно побудувати в найбагатших точках Європи за гроші Муссоліні висловив речник Апостольської Столиці. Отець Федеріко Ломбарді прокоментував статтю в британському виданні "The Guardian", яке проводило спеціальне журналістське розслідування на цю тему.

Відповідно до проведених газетою досліджень, Ватикан інвестував гроші, отримані від італійського уряду після укладання Латеранських угод у 1929 році, у престижну нерухомість в Лондоні, Парижі та на території Швейцарії. При цьому він використовував номінального посередника – фірму "British Grolux" – щоб зберегти анонімність операції. Вартість усього цього проекту мала би сьогодні становити 500 мільйонів фунтів. Ця сума явно не дотягує до поняття "фінансової імперії", як і виданню не вдалось знайти докази порушення законодавства, однак "The Guardian" забарвлює свої припущення гучним висловом "фашистські гроші від Муссоліні".

Як прокоментував цю статтю о. Ломбарді, інформація, подана британським виданням, "походить хіба від того, хто літає між зірками". Водночас він пояснив, що більшість цих "відкриттів" відома вже понад 80 років, а якщо хтось хотів би ознайомитись з ними детальніше, то може звернутись до виданої минулого року книжки "Ватиканські фінанси" автора Бенні Лая. В ній розглядаються економічні питання, повʼязані із виникненням і подальшим функціонуванням Держави Ватикан від Пія ХІ до Бенедикта XVI.

За матеріалами pl.radiovaticana.va