Пресвята Євхаристія буде в центрі уваги пленарної зустрічі єпископату США
  • Втр, 09/11/2021 - 10:24

Нагальність програми «євхаристійного відродження» продиктована низьким рівнем розуміння таїнства серед вірних і наслідками впливу пандемії на релігійне життя.

 

Скликання Національного Євхаристійного Конгресу в 2024 році та затвердження важливого документа про Пресвяту Євхаристію – такими будуть основні теми наступної осінньої пленарної асамблеї Конференції Католицьких Єпископів США, запланованої на 15-18 листопада 2021 року в Балтиморі. Це буде перша після дворічної перерви очна зустріч ієрархів: через пандемію Covid-19 весняна пленарна зустріч 2020 року була скасована, а наступні дві відбувалися в онлайн-режимі.

Євхаристійне відродження

Єпископи працюватимуть над «Eucaristhic Revival» (Євхаристійним відродженням), трирічним душпастирським планом, представленим Комісією єпископату з питань євангелізації та катехизації. Спонукою для ініціативи «Eucharistic Revival: My Flesh for the Life of the World» (Євхаристійне Відродження: Тіло моє, що приноситься за життя світу) стали результати соціологічного дослідження, представленого 2019 року, яке засвідчило низький рівень розуміння головного Святого Таїнства. Як виявилося, 69% американських католиків не вірять у реальну присутність Христа в Пресвятій Євхаристії. Додатковою спонукою для підтримки «євхаристійного відродження» стало також усвідомлення наслідків пандемії для релігійної практики.

Програма передбачає три етапи, починаючи від приготування «євхаристійних місіонерів», завданням яких буде катехизувати вірних про справжнє значення Євхаристії та анімувати євхаристійні ініціативи на парафіях. Кульмінаційним моментом трирічної програми повинен стати Національний Євхаристійний Конгрес у 2024 році.

Євхаристійна послідовність

На порядку денному також затвердження Декларації про значення Пресвятої Євхаристії в житті Церкви, приготоване Комісією єпископату з питань віровчення. Вона включає також розділ, присвячений «Євхаристійній послідовності», тобто, достойності особи, що приступає до Причастя, маючи на увазі тих віруючих-католиків, які займаючи громадські пости, підтримують законодавство, суперечне з навчанням Церкви.

Інші питання

Крім того, передбачено обговорення синодального процесу 2021-2023 років, розпочатого Папою Франциском. Йтиме мова також про сімейне душпастирство, літургійні питання та соціальне служіння. Єпископи оберуть керівництво деяких комісій та затвердять попередній бюджет Єпископської Конференції.