Презентація Апостольського напоумлення «Evangelii gaudium»
  • Втр, 26/11/2013 - 13:59

«Радість Євангелія наповнює серце та все життя тих, які зустрічаються з Ісусом. Ті, які дозволяють, щоб Він їх спас, визволяються від гріха, суму, внутрішньої порожнечі, ізоляції. З Ісусом Христом завжди народжується і відроджується радість. У цьому Напоумленні прагну звернутись до вірних християн, щоб запросити їх до нового етапу євангелізації, позначеного цією радістю та вказати шляхи Церкви на найближчі роки» – цими словами розпочинається Апостольське напоумлення про звіщення Євангелія в сучасному світі «Evangelii gaudium» (Радість Євангелія) Папи Франциска, яким він завершив Рік Віри в католицькій Церкві. У неділю 24 листопада, закінчуючи Євхаристійне богослуження з нагоди закінчення Року Віри, Вселенський Архиєрей вручив це напоумлення 36-ти представникам континентів світу, які походили з 18-ти країн.

А презентація цього документу відбулась у вівторок 26 листопада 2013 р., у Ватиканському прес-центрі. Її провели архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, архиєпископ Лоренцо Балдіссері, Генеральний Секретар Синоду Єпископів та архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, Президент Папської Ради суспільних комунікацій.

Апостольське напоумлення Папи Франциска – це дуже насичений та змістовний документ, який складається з п’яти розділів. Знаменно, що Святіший Отець починає та закінчує його думкою, що потрібно наново привернути «первісну свіжість Євангелія», наголошуючи, що «всі мають право отримати Благовість, а на християнах лежить обов’язок звіщати Євангеліє не виключаючи нікого».

У вступній частині Вселенський Архиєрей говорить про радість, яка відновлюється та уділяється іншим, про радість звіщати Євангеліє ближнім, про нову євангелізацію для передавання віри.

Перший розділ має назву: «Місійне перетворення Церкви». Папа говорить про Церкву, яка «вирушає в дорогу», про душпастирство в наверненні. Він промовляє «з серця Євангелія» та наголошує на місії, яка вписується в людські обмеження, закінчуючи словами про Марію, Матір з відкритим серцем.

Другий розділ Апостольського напоумлення присвячений кризі суспільного зобов’язання. В ньому говориться про деякі виклики сучасного світу, серед яких нове поклоніння грошам, нерівність, культурні виклики та інкультурацію віри. Святіший Отець вказує на труднощі та спокуси, які стоять перед душпастирями.

У третьому розділі, що має назву:«Звіщення Євангелія», Вселенський Архиєрей наголошує, що весь Божий Люд звіщає Євангеліє, також говорить про значення проповіді, приготування проповідування та євангелізацію.

Четвертий розділ про суспільний вимір євангелізації присвячений спільнотному та суспільному значенню звіщення Євангелія, суспільному включенню убогих, спільному добру та суспільному мирові, як також вкладові суспільного діалогу у справу збереження миру.

Останній, п’ятий розділ Апостольського напоумлення «Evangelii gaudium» (Радість Євангелія) Папи Франциска має назву: «Євангелізатори із Святим Духом». У ньому говориться про спонуки до відновлення місійного запалу, а закінчується Напоумлення словами, присвяченими Марії – Матері євангелізації, Зорі нової євангелізації.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va