Презентація фільму про католиків-маронітів
  • Птн, 10/02/2017 - 08:39

8 лютого у Жовтневому палаці відбулася презентація фільму з життя Маронітської Католицької Церкви в Лівані.

Серед численних гостей на презентації були присутні Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Клаудіо Ґуджеротті та Посол Лівану в Україні пані Клод Халіль Аль-Хаджаль. Відвідали показ представники католицького духовенства та священики інших конфесій (зокрема УПЦ КП). Були присутні й українські політики: екс-президент Віктор Ющенко, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова міжпарламентських зв’язків із Ліваном Сергій Соболєв, колишній віце-прем’єр і колишній міністр закордонних справі Костянтин Грищенко, народні депутати та представники іноземного дипломатичного корпусу.

IMG 4348IMG 4421IMG 4353IMG 4347

На жаль, показу не зміг особисто відвідати міністр закордонних справ Павло Клімкін, проте була присутня його дружина. Пан міністр передав щирі вітання та сердечно привітав ліванську спільноту зі святом святого Марона, а також висловив радість із того приводу, що ця подія сприятиме поглибленню культурного діалогу між Україною та Ліваном.

Розпочалася презентація з короткої розповіді про Маронітську Католицьку Церкву, одну з найбільших Католицьких Церков у Лівані. День святого Марона – це велике державне свято, яке відзначають усі мароніти світу. У Лівані це офіційний вихідний.

IMG 4372IMG 4359

Зі вступним словом виступив архієпископ Клаудіо Ґуджеротті. Апостольський Нунцій привітав усіх, а передовсім присутніх маронітів, зі святом покровителя Церкви. Він зауважив, що коріння маронітського народу сягає часів Ісуса Христа, і нагадав, що віра цих людей завжди була їхньою силою, завдяки якій маленький народ зміг вижити, не піддаючись розпачеві війни та конфліктів. І тому сьогодні мароніти становлять найяскравішу частину життя Лівану. Від імені Папи Франциска нунцій іще раз привітав маронітів зі святом і побажав українському народові скористатися прикладом цього народу, який, попри важкі перешкоди, зміг вистояти завдяки своїй відвазі та витривалості.IMG 4378

Привітав присутніх також Віктор Ющенко. Він згадав багато прикладів, які демонструють стабільні відносини України та Лівану; насамперед йому йшлося про родинні та економічні зв'язки. Згадав колишній президент і про історію будівництва приміщення посольства України в Лівані. За його словами, все вийшло начебто випадково: ніхто нікому не телефонував, ніяких вказівок з однієї столиці в іншу не передавали, але клопотанням ліванської спільноти була куплена за благодійні внески земля, було надано всіляку допомогу й сприяння у побудові посольства, були покриті навіть комунальні витрати. Цей приклад показує, яке велике серце має спільнота, на свято якої зібралися гості. Завершуючи своє слово, пан Ющенко ще раз наголосив на вмінні Маронітської Церкви та ліванського народу творити злагоду та формувати національний діалог, такий важливий у наш час.

IMG 4388

Кілька слів додала й представниця українсько-ліванської культурної творчої молоді пані Мерілін Мерхеж. Промову вона почала чудовою українською мовою, незважаючи на своє походження: народилася в маронітській родині, її батько – католик-мароніт, а мати православна. Пані Мерхеж стала живою ілюстрацією поєднання двох народів, двох культур, іще раз підтвердивши, що для Господа немає нічого неможливого.

IMG 4399IMG 4396

Нарешті відбулося те, заради чого всі й зібралися в Жовтневому палаці: прем'єрний показ короткометражного 25-хвилинного фільму про маронітів у Лівані. Стрічка розповідає про те, як Маронітська Церква переживала гоніння, переслідування та громадянську війну – проте, незважаючи на труднощі, поборола тенета сатани, який усілякими силами намагався зруйнувати Божі плани. Вірність слову Божому та сильне відчуття власної ідентичності – це те, що дозволило Церкві подолати всі історичні перешкоди й вийти з них тільки сильнішою.IMG 4413IMG 4410

IMG 4416

Приємно, що й сам фільм показав глибину співпраці між Маронітською Церквою та Україною. Наприкінці стрічки автори висловили подяку за сприяння у її створенні українському Католицькому Медіа-Центрові.IMG 4350

Валентин Дунаєв