Презентація проекту Владики Венедикта «Святоюрський комплекс. Таємниця зустрічі»
  • Чтв, 23/06/2016 - 15:54

23 червня 2016 року у Митрополичих палатах (м. Львів, пл. св. Юра, 5) для працівників архиєпархіальних комісій Львівської Архиєпархії відбулася презентація проекту «Святоюрський комплекс. Таємниця зустрічі», автором якого є Вископреосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Преосвященний владика власноруч презентував працю, спрямовану на розвиток Святоюрського комплексу та євангелізації паломниуків Собору. Участь у презентації взяли члени архиєпархіальних комісій, ієреї-сотрудники Архикатедрального Собору святого Юра, а також Високопреосвященний владикка Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

Проект «Святоюрський комплекс. Таємниця зустрічі» – ґрунтовна праця Преосвященного владики Венедикта на тему реформування релігійного туризму загалом та в межах Собору святого Юра, який є однією з найвизначніших пам’яток та духовною основою УГКЦ в Україні. Поштовхом до створення цього проекту став досвід екскурсій Собором, що не відповідають вимогам правдивості та доступності, нерідко викривляють факти або подають хибну інформацію для туристів та мандрівників. За словами Владики: «Простір, якого ми не заповнюємо, заповнює хтось інший» – отже, брак достовірної і чіткої інформації про Святоюрську пам’ятку додає негативних рис іміджу Церкви загалом.

Вирішенням цієї проблеми автор проекту бачить створення нової структури, яка професійно та ґрунтовно проводитиме екскурсії Святоюрським комплексом, акцентуючи не на окремих історичних фактах, а на глибшому пережитті відвідин цього місця через розкриття духовної сторони сприйняття пам’ятки сакрального мистецтва. У проекті Преосвященний владика накреслює аспекти праці з двома основними групами відвідувачів Святоюрського комплексу – паломниками, які є більш ознайомлені із життям Церкви, та представниками релігійного туризму, для яких відвідини Собору можуть стати справжнім відкриттям її зсередини. У цьому значенні основне поняття, закладене у проект, – поняття «зустрічі» – є підвалиною усієї екскурсійної діяльності у Святоюрському комплексі. Основна ідея проекту – «Свідчити своєю поставою про те, що Церква є відкрита для кожної особи».

Відповідно до завдань проекту та конкретної категорії осіб, які приходять до Собору, важливим завданням є формування структури, що задовольнятиме потреби усіх паломників та туристів, які візьмуть участь у екскурсіях Собору. Реалізація цього проекту передбачає майстер-класи, змістовні екскурсійні виступи, можливість відвідання музеїв, цікаві зустрічі тощо. Презентація проводилася для інформування структур, які у свій спосіб можуть сприяти втіленню проекту – підготовці технічно забезпеченні, добору персоналу і т. ін. Владика представив плани реалізації, основні її ризики та можливості. «Святоюрський комплекс. Таємниця зустрічі» – це початкови проект реформування релігійного туризму, що в подальшому може стати поштовхом до оновлення церковної структури та формування нових методів євангелізації для осіб, як приходять до Церкви.