Презентація «Querida Amazonia»: відкритий шлях для Церкви
  • Чтв, 13/02/2020 - 10:52

Під час презентації Апостольського напоумлення Папи Франциска «Querida Amazonia» кардинал Лоренцо Балдіссері накреслив основні етапи синодального шляху, присвяченого Амазонії, а кардинал Майкл Черні вказав на взаємозв’язок Напоумлення з Кінцевим документом Синоду.

 

У середу 12 лютого 2020 р. у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація післясинодального Апостольського напоумлення Святішого Отця «Querida Amazonia», під час якої серед інших виступили Генеральний Секретар Синоду Єпископів кардинал Лоренцо Балдіссері та Спеціальний Секретар Синоду, присвяченого Амазонії, кардинал Майкл Черні.

Ґенезис документа

Кардинал Балдіссері пригадав про основні етапи синодального шляху, присвяченого панамазонському регіонові, завершальним етапом якого стала публікація постсинодального Апостольського напоумлення Папи Франциска «Querida Amazonia».

А розпочався цей шлях 15 жовтня 2017 року, коли Папа Франциск під час молитви «Ангел Господній» у Ватикані оголосив про проведення Спеціальної Асамблеї для панамазонського регіону на тему «Амазонія: нові шляхи для Церкви та цілісної екології». Процесом приготування до Синоду займався Генеральний Секретаріат Синоду Єпископів спільно з Передсинодальною Радою у співпраці з Церковною панамазонською мережею (REPAM). В контексті процесу приготування на території Амазонії було організовано приблизно 260 тематичних заходів, а також було проведено опитування серед вірних цього регіону. Загалом, в цих ініціативах взяли участь понад 87 тис. осіб. Інші заходи, присвячені проблемам Амазонії, проводилися також в Римі та Вашингтоні.

Матеріали, зібрані на основі цих заходів, були використані для написання Робочого документа (Instrumentum laboris) Синоду, що став основою для праць самого Синоду, що тривав три тижні (від 6 до 27 жовтня 2019). Доповіді під час пленарних засідань чергувалися з працею в малих групах. Вся ця праця була підсумована в проекті Кінцевого документа, що був затверджений і переданий Святішому Отцеві, який, в свою чергу, доручив його відразу оприлюднити.

Кардинал Балдіссері зазначив, що Папа Франциск декілька разів виступав під час праць Синоду, пропонуючи свої роздуми на певні теми. Наприклад, під час відкриття Синоду Святіший Отець вказав на чотири виміри – душпастирський, культурний, соціальний та екологічний – які він також взяв за основу для Апостольського напоумлення.

Етап синодальних засідань завершився врученням Вселенському Архиєреєві Кінцевого документа Синоду, а сьогодні підсумком цього шляху стало оприлюднення його Апостольського напоумлення.

Статус двох документів

Про те, яким є статус цих двох документів – Кінцевого документа Синоду та Післясинодального Напоумлення – говорив у своєму виступі кардинал Майкл Черні. Він наголосив, що «Querida Amazonia», належить до учительського уряду Наступника святого Петра, а Кінцевий документ Синоду містить пропозиції, які Синодальні Отці затвердили та вручили Святішому Отцеві. Він, у свою чергу, доручив публікацію цього документа з результатами голосування.

У вступі до «Querida Amazonia», за словами кардинала Черні, Папа закликає всіх повністю прочитати Кінцевий документ. Цей заклик, як зазначає ієрарх, надає Кінцевому документові певного морального авторитету, «ігнорувати яким було би браком послуху законному авторитетові Святішого Отця», тим часом, як «вбачати труднощі в деяких пунктах не повинно розглядатися як брак віри».

Кардинал Майкл Черні також зазначив, що оскільки цей Синод був присвячений окремому регіонові, його Кінцевий документ і Напоумлення «Querida Amazonia» «вимагатимуть креативного та співчутливого розуміння їхніх повчань, що повинні застосовуватися поза межами Амазонії», бо вони охоплюють всю Церкву.

Отже, як зазначив на завершення кардинал Черні, Кінцевий документ, що включає пропозиції, прийняті Синодальними Отцями, має вагу подібних синодальних документів, а «Querida Amazonia», що відображає весь синодальний процес і Кінцевий документ, має авторитет учительського уряду Наступника святого Петра.