Презентація Робочого документу до Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів Панамазонського регіону
  • Втр, 18/06/2019 - 14:09

В прес-центрі Ватикану оприлюднено Робочий документ Instrumentum laboris до наступної до Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що буде присвячена Амазонському регіонові.

 

. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

«Амазонія: нові шляхи для Церкви й для цілісної екології» – таку тему матиме спеціальна асамблея Синоду Єпископів що відбуватиметься протягом трьох тижнів, від 6 до 27 жовтня 2019 р., до якої залучені сім Єпископських Конференцій і дев’ять країн амазонського регіону. Під час асамблеї розглядатимуться не тільки питання, пов’язані з екологічною ситуацією в Амазонії та інших географічних регіонів, а й теми, що стосуються душпастирства на цих теренах.

У понеділок 17 червня 2019 р., у ватиканському прес-центрі відбулась презентація Робочого документу Instrumentum laboris до цієї Асамблеї, на основі якого будуть відбуватись її праці.

Презентацію очолив кардинал Лоренцо Балдіссері, що є Генеральним Секретарем Синоду Єпископів. Виступали єпископ Фабіо Фабене, заступник Секретаря Синоду Єпископів та о. Умберто Міґель Яньєс, Т.І., професор морального богослов'я в Папському Григоріанському університеті в Римі.

Аби залучити Божий люд до синодального процесу, Робочий документ переданий єпископським конференціям та організаціям, представники яких братимуть участь у жовтневому Синоді, таким чином, поширюючи його на всіх рівнях.

Структура документу

Іnstrumentum laboris до Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів Панамазонського регіону складається із трьох частин, які розглядають наступні теми: голос Амазонії, цілісна екологія – волання землі й убогих та третя частина: пророча Церква в Амазонії – виклики та надії. Завданням Робочого документу є представити душпастирську ситуацію в Панамазонському регіоні та започаткувати нові шляхи євангелізації. Документ вміщує також і роздуми на д екологічними темами в світлі Енцикліки «Laudato Si’».

У вступі до Робочого документу пригадано про скликання спеціальної асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої цьому регіонові, про що Папа Франциск оголосив 15 жовтня 2017 року. При цій нагоді він пояснив, що головним завданням цього зібрання буде «визначити нові шляхи для євангелізації цієї частини Божого люду, особливо, тубільних народів, часто забутих і позбавлених перспективи спокійного прийдешнього, також і задля кризи амазонських лісів, що є надзвичайно важливими легенями нашої планети».

Приготування до Синоду

Безпосереднє приготування до Синоду розпочалось у січні минулого року в Пуерто-Мальдонадо, розташованому в Перуанській Амазонії, де відбулася зустріч автохтонних народів цього регіону, до учасників якої промовив також Папа Франциск, що відвідував Перу з Апостольським візитом. Згодом, у квітні 2018 Папа Франциск відкрив у Ватикані перше засідання Передсинодальної Ради з питань Амазонії, яка займається підготовкою Спеціальної Асамблеї.

В лютому 2019 року, в рамках приготування до Синоду, у Ватикані відбувся семінар, під час якого розглядались такі теми як церковні й душпастирські аспекти в світлі Апостольського напоумлення «Evangelii Gaudium», християнське виховання й інкультурація, цілісна екологія з перспективи енцикліки «Laudato Si’».

В травні 2019 року у Ватикані відбулась зустріч перед-синодальної Ради, яка розглянула опрацювання Робочого документу, проаналізувавши проект, що ввібрав матеріали, зібрані під час опитування, розпочатого з поширенням Підготовчого документу, підсумків семінарів та напрацювання конкретних заходів.

Слід додати, що Генеральним Доповідачем цього синодального зібрання Папа Фраенциск призначив кардинала Клаудіо Гуммеса, вислуженого Архиєпископа Сан-Паоло (Бразилія), який очолює Панамазонську Церковну Мережу (REPAM). Він також призначив Спеціальних секретарів, якими стали єпископ Давід Мартінес, Апостольський Вікарій Пуерто-Мальдонадо (Перу) та о. Майкл Черні, Заступник Секретаря Відділу мігрантів і біженців Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові (Ватикан), а також фахівці з регіону Амазонії та інших географічних регіонів.

Голос Амазонії

У першій частині Робочого документу: «Голос Амазонії», вказано, що євангелізація Латинської Америки є даром Божого Провидіння, що кличе всіх до спасіння в Христі. Незважаючи на проблеми колонізації та жадібності й амбіцій колонізаторів, численні місіонери віддали своє життя задля поширення Євангелія. Місіонерський дух надихнув не тільки утворення християнських громад, але й законодавства, що захищало гідність тубільного населення проти зловживань.

Як наголосив під час презентації кардинал Балдассері, у цій першій частині увага зосереджена на слуханні проблем цих теренів, розглядаючи теми, що мають велике значення для розуміння панамазонської дійсності.

Життя

Перша тема – це життя, оскільки Амазонка є джерелом життя, життя в повноті, що виражається в бажаннях амазонських народів "жити добре", навіть якщо це життя часто перебуває під загрозою та необхідно захищати його від різноманітних форм експлуатації.

Територія

Друга тема стосується території, джерела життя й об’явлення Бога, де все взаємопов’язане пов'язано, де співіснують реальності надзвичайної краси поруч з багатьма силами, які загрожують знищити територію, хоч і не бракує підбадьорюючої відкритості до надії.

Час і діалог

Третя тема – це час, що розуміється як кайрос, час благодаті, інкультурації та міжкультурності, час викликів і невідкладостей, але також і час надії. Четверта тема -– діалог з амазонськими народами в місіонерському сенсі.

Цілісна екологія

Цілісна екологія – волання землі й убогих – це тема ІІ частини, що підкреслює реальність території Амазонки для екологічного перетворення, запропонованого Енциклікою «Laudato Si’». Вона складається з дев’яти розділів, зміст яких враховує дуже важливі питання панамазонської дійсності, як, наприклад, руйнування, викликані видобувними роботами, загрози й захист аборигенів, що вибирають добровільну ізоляцію, складну проблему міграції, з її причинами та наслідками, постійне й дедалі зростаюче явище урбанізації, соціальні зміни, що впливають на сім'ю і роблять її вразливою, руйнівну проблему корупції, що є справжнім моральним лихом, питання цілісного здоров'я та цілісної освіти, задуманих як зустріч, а також шлях до цілісної екології.

Пророча Церква в Амазонії

Пророча Церква в Амазонії – виклики та надії. Остання частина Робочого документу закликає синодальних Отців до дискусії, згідно з темою, запропонованою Святішим Отцем: нові шляхи для Церкви на теренах Амазонії. Йдеться про пророчу Церкву з амазонським і місіонерським обличчям, що бере участь у процесах інкультурації та міжкультурності, Церкву, яка живе своєю вірою через Літургію, інкультуровану в місцеву дійсність, Церкву, яка розгортає свою діяльність у специфічному середовищі корінних народів, як у місцевих громадах, так і у відкритості до євангелізації міських середовищ, Церкву, відкриту для міжрелігійного діалогу, Церкву, що готова використовувати засоби комунікації на служінні інтегральному розвиткові людини, і дедалі частіше бере на себе пророчу роль у суспільстві.

Підсумовуючи, кардинал Лоренцо Балдіссері, що є Генеральним Секретарем Синоду Єпископів, сказав, що Робочий документ має на меті представити душпастирську ситуацію місцевих Церков панамазонського регіону та започаткувати нові шляхи дійовішої євангелізації та, одночасно, запропонувати роздуми про екологічну проблему, що впливає на регіон для сприяння цілісній екології, згідно з енциклікою «Laudato Si’».

Instrumentum laboris написаний іспанською мовою й уже перекладений на португальську та італійську. Доступний також робочий переклад англійською мовою. Отже, Instrumentum laboris до Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів Панамазонського регіону буде поширений по всій Церкві й, насамперед, буде надісланий учасникам Синодальної Асамблеї.