Президент Болівії засновує національну "католицьку" секту
  • Срд, 07/08/2013 - 10:31

Присутність серед понад тримільйонного натовпу молоді на Всесвітніх Днях Молоді надихнула президента Болівії Ево Моралеса на дивовижну ініціативу. Після повернення з Ріо-де-Жанейро він вирішив дати новий імпульс своїй ідеї, щоби створити власну «національну Церкву». Її назва звучить щоправда дещо помпезно: «Оновлена Католицька Апостольська Церква багатонаціональної держави» (Iglesia Católica Apostólica Renovada del Estado Plurinacional), але експеримент активно розвивається.

Територія, на якій президент Моралес намагається впровадити цю ідею на практиці, є єпархія Оруро, яку очолює єпископ Кшиштоф Бяласік. Польський місіонер каже, що на разі йдеться більше про різновид секти, аніж про Церкву, але мета є зрозуміла: поділити болівійців з погляду віри. «Цю секту популяризує не стільки держава, як уряд», – сказав єпископ Бяласік. Він нагадав також, що ініціатива є частиною політики Моралеса принаймні з 2008 року, коли він почав нападати на Католицьку Церкву наче на «знаряддя домінування» над корінним населенням Болівії.

Спостерігачі порівнювали ідею національної Церкви з аналогічними ініціативами в Мексиці в 20-х роках минулого століття. Вони повинні були послабити Церкву, нападаючи на її законну владу, створюючи альтернативну єрархію визнану і підтриману державою. Такі спроби відбувалися також у Латинській Америці в наш час, особливо у Венесуелі, керованій Уго Чавесом. Єпископ Бяласік також звертає увагу на ідеологічне забарвлення ініціативи, коли одночасно поширюють такі ініціативи, як легалізація одностатевих союзів чи абортів. «Це сумно, тому що багато, ймовірно, дадуть себе обдурити, – вважає польський місіонер. – Я сподіваюся, що люди зрозуміють, що це окрема група, яка реалізує внутрішню політику уряду».

За матеріалами: pl.radiovaticana.va