Президент «Caritas Internationalis»: Розділімо з мігрантами шлях віри, надії і любові
  • Чтв, 22/03/2018 - 11:12

Кампанії «Приєднаймося до шляху», яку організація «Caritas Internationalis» започаткувала 27 вересня 2017 р., присвячене великоднє послання її президента кардинала Луіса Антоніо Таґле, Архиєпископа Маніли (Філіппіни).

Кардинал Таґле розпочав це послання, нагадуючи, що Христос у своєму житті здійснив багато подорожей: ще перед своїм народженням Він подорожував у материнському лоні з Назарету до Вифлеєму, потім маленький Ісус із Своєю сім’єю втікав до Єгипту, пізніше, в дорослому віці, Він проходив дорогами Галилеї, звіщаючи Добру Новину. «Здавалося, що Його останній шлях, – підкреслив ієрарх, – вів на гору Голготу, на яку Він сходив, несучи важкий дерев’яний хрест.

Однак, за словами кардинала, те, що здавалося кінцем подорожі Христа, насправді було початком. «Виходячи з гробу, – підкреслив він, – Христос знищив межі того, що ми вважали, що знаємо. Воскресаючи з мертвих, Ісус запрошує нас відкотити кам’яні плити, що блокують наше серце й нашу уяву, і розділити подорож з іншими, особливо – з найуразливішими, такими як мігранти».

Автор послання нагадує, що Папа Франциск, започатковуючи кампанію «Приєднаймося до шляху» у вересні 2017 р., закликав усіх відкрити серце на надію, бо саме вона спонукає мігрантів покидати свою землю. «Надія, –зазначав Святіший Отець, – спонукає “приєднатися до шляху”, бо шлях повинні проходити разом: ті хто прибуває на нашу землю, і ми, що виходимо назустріч їхньому серцю, щоб зрозуміти їх, їхню культуру і їхню мову».

Далі у посланні йдеться про те, що подібно до учнів, які не відразу впізнали Ісуса Христа після Його Воскресіння, ми часто не впізнаємо Христа в людях, яких зустрічаємо на своїй дорозі. «Можливо, ми зайняті, або розсіяні, або закриті в гробі своїх страхів й упереджень», – пише кардинал Таґле. Він також нагадує про важливу істину: кожна людина дарована іншій для того, щоб вони разом могли розділяти шлях один одного.

«Маленький жест, такий як відкрити комусь обійми, – читаємо далі в посланні, – має дуже велике значення, бо сягає різних рівнів людського існування, і ми запрошуємо людей робити цей жест в рамках кампанії «Приєднаймося до шляху».

Кардинал Таґле пояснює, що наша рука, яку ми подаємо іншим, може набирати різного значення, в залежності від стану, в якому перебуває людина, проходячи свій життєвий шлях: може стати жестом солідарності, оздоровлення, проводу, дружби.

Президент «Caritas Internationalis» закликав вірних чинити малі жести співчуття до мігрантів, які вони зустрічають у повсякденному житті. Він також пригадує, що від 17 до 24 червня 2018 р., в рамках кампанії «Приєднаймося до шляху», «Карітас» проведе тижневий захід на міжнародному рівні.

«Сподіваємося, що цими маленькими вчинками розуміння і сопричастя зуміємо спричинитися до зародження хвилі солідарності, яка відкотить кам’яні плити, які блокують нас, хвилю, що понесе нас у подорож, що запалить наше уявлення. Використовуючи нашу колективну енергію у всьому світі, всі ми – мігранти, біженці і спільноти –запалимо світ Божою любов’ю», – додав на завершення кардинал Луіс Антоніо Таґле.