Президент Хорватії висловила невдоволення константинопольському патріарху Варфоломію
  • Нед, 11/09/2016 - 15:08

Президент Республіки Хорватія Колінда Ґрабар-Кітаровічь в суботу 10 вересня цього року прийняла на аудієнції Константинопольського патріарха Варфоломія. У ході зустрічі президент Хорватії заявила патріарху Варфоломію, що непотрібно маніпулювати кількістю жертв і канонізацією бл. Алойзія Степінца, повідомляє «Narod.hr».

Перед цією зустріччю патріарх Варфоломій взяв участь у Літургії в бувшому концентраційному таборі Ясеновац, який спочатку функціонував, як табір для противників режиму усташів, а потім, як табір для противників комуністичного югославського режиму. На цій Літургії прозвучала фантастична кількість сербських жертв усташського табору – 700 тисяч.

Патріарх Варфоломій і хорватська президентка засудили прояви екстремізму з будь-якого боку і наголосили на важливості діалогу, як інструменті вирішення міжнародних проблем.

Участь сербських православних єпископів, які підтримували сербську агресію на Хорватію та Боснію і Герцеговину, та промови, які звучали в часі цієї Літургії викликали протести в хорватському суспільстві.

У хорватському суспільстві також виникло несприйняття заклику Варфоломія до сербів наслідувати поведінку сербських жертв Ясеновцю, оскільки частини цих жертв були противниками тодішньої хорватської незалежності й чинили злочини проти цивільного хорватського населення.