Президент Єгипту вперше санкціонував будівництво християнської церкви
  • Суб, 08/06/2013 - 12:30

Президент Єгипту Мухаммед Мурсі підписав указ про будівництво коптської церкви в провінції Бухейра на півночі країни. Як повідомили 6 червня місцеві ЗМІ, глава держави вперше санкціонував зведення християнського храму за майже рік свого перебування при владі, передає ИТАР-ТАСС.

Церква апостолів Петра і Павла буде зведена в місті Ен-Нубар ель-Гадід на площі в 300 кв. метрів. Дозволи на будівництво цього храму коптська громада домагалася 17 років. Причому, спрямований у свій час владі запит на видачу ліцензії на будівництво був підписаний нинішнім главою Коптської православної (дохалкідонської) Церкви Папою Феодором, який тоді служив єпископом Бухейра.

Згідно з діючим в Єгипті законам, зведення коптських храмів жорстко регламентується і має в обов'язковому порядку узгоджуватися з владою країни. В ісламській 85-мільйонній державі, де налічується до 10 млн. коптів-християн, релігійна меншина відчувала себе ураженою у зв'язку з обмеженнями свободи віросповідання. Ще в 2009 році парламент мусульманської більшості блокував внесений коптськими депутатами законопроект, що дозволяє будівництво нових церков у Єгипті.

Незважаючи на те, що в цілому мусульмани і християни жили дружно завдяки проведеній колишньою владою політики толерантності, в країні періодично спалахувало протистояння між представниками різних конфесій, яке нерідко призводило до людських жертв. Тільки в квітні в  зіткненнях між мусульманами і християнами на півночі країни загинули дев'ятеро людей.

Після приходу до влади "Братів-мусульман" багато коптських  сімей вважали за краще покинути країну, побоюючись гонінь з боку ісламістів.

Деякі аналітики вже побачили в цьому кроці Мурсі спробу заручитися певною підтримкою коптської спільноти, особливо враховуючи той факт, що 30 червня, в першу річницю його вступу на посаду, в країні заплановані масові акції протесту та виступи опозиції.

За матеріалами www.portal-credo.ru