Президент Єпископської Конференції Італії закликав “заповнити незнання історії про Голодомор, геноцид українського народу”
  • Пон, 19/11/2018 - 14:05

У неділю, 18 листопада, українська спільнота в Італії вшановувала 85-ті роковини Голодомору. Поминальні заходи у катедральному соборі Неаполя очолив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

З цієї нагоди Кардинал Гуалтьєро Бассетті, Президент Єпископської Конференції Італії, написав листа до української спільноти, а в храмах Італії в цей день молились за жертв Голодомору.

“Єднаюсь у молитві з усією українською спільнотою в Італії, яка сьогодні зібралась у катедральному соборі міста Неаполя на Божественній Літургії, котру очолив Глава та Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав у співслужінні з українськими та італійськими священиками, щоб вшанувати 85-річчя геноциду українців – Голодомору”, - пише у своєму зверненні очільник Італійської Церкви. Можливість молитися у головному храмі Архієпархії Неаполя “є виявом братньої гостинності і справжньої солідарності” італійського народу з “українською спільнотою, котра оплакує своїх ближніх”.

У своєму листі кардинал Бассетті наголосив, що “спомин є одним із способів бути поруч: я знаю, я розумію твоє страждання, тому молюся з тобою і за тебе. Це той лейтмотив, який єднає нас з євреями, вірменами, з народом рохінджа”. На його думку, пам’ять про Голодомор необхідна для того, щоб запобігти таким трагедіям в майбутньому:  “незабуття - це не лише погляд назад, але й передання майбутнім поколінням попереднього досвіду, щоб не втратити пам'ять про жахіття минулого. Потрібно заповнити "незнання історії”, і події минулого повинні стати наукою для всіх народів, які, починаючи зі свідчень тих, хто несе шрами пережитих звірств, зможуть розпізнати дар вільного сповідування своєї віри. Це актуальне навіть і в наш час, коли християни все ще переживають переслідування і мучеництво”.

фото

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

Додаток:

Дорогі браття і сестри у Христі,

Єднаюсь у молитві з усією українською спільнотою в Італії, яка сьогодні зібралась у катедральному соборі міста Неаполя на Божественній Літургії, котру очолив Глава та Отець Української греко-католицької Церкви Блаженнійший Святослав у співслужінні з українськими та італійськими священиками, щоб вшанувати 85-річчя геноциду українців - Голодомору.

Ласкаве прийняття вашої спільноти єпархією Неаполя та особисто Його Еміненції Кардинала Крешенціо Сепе, є виявом глибокої єдності і сердечних почуттів, що ріднять нас з українською спільнотою, котра оплакує своїх близьких. Йдеться про щиру братню гостинність і справжню солідарність. 

Історія наших Церков, починаючи із своїх витоків, оживлена вірою мучеників: їхнє свідчення зміцнює нас і допомагає усвідомити, що наш погляд постійно звернений "на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри, що замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста, не звертавши уваги на сором, і сів по правиці престолу Божого" (Eb 12,2).

Браття, ми досвідчили екуменізм крові (живий екуменізм), - такого рідного Папі Франциску, який дійсно означає "бути поруч". Отже, спомин є одним із даних нам способів “бути поруч”: я знаю, я розумію твоє страждання, тому молюся з тобою і за тебе. Це той лейтмотив, який єднає нас з євреями, вірменами, з народом рохінджа.

Таким чином, незабуття - це не лише погляд назад, але й передання майбутнім поколінням попереднього досвіду, щоб не втратити пам'ять про жахіття минулого. Потрібно заповнити "незнання історії”, і події минулого повинні стати наукою для всіх народів, які, починаючи зі свідчень тих, хто несе шрами пережитих звірств, зможуть розпізнати дар вільного сповідування своєї віри. Це актуальне навіть і в наш час, коли християни все ще переживають переслідування і мучеництво.

Прийміть сьогодні наші сердечні почуття сопричастя, єднання та солідарності у болісному споминанні нелюдської жертви мільйонів людей, смерті за "згубну ефективність ідеології”, як називав її святий Іван Павло II.

Ґуалт’єро Кард. Бассетті

Президент Єпископської конференції Італії