Президент Канадської Конференції Католицьких Єпископів надіслав лист солідарності з українським народом
  • Нед, 26/01/2014 - 22:31

Блаженніший Святославе, Преосвященний Лаврентію,

Увесь світ стежить із надією і молитовною солідарністю за подіями в Україні. Останніми тижнями ми бачили відео і читали статті про  насилля, що чиниться супроти  українського народу, який відстоює свою гідність і свободу, захищаючи, зокрема, свої людські права, щоб забезпечити справедливість, а також зберегти мирні відносини  із Заходом і Сходом країни, виявляючи  притому властиву цьому народові відповідальність.

Канадські серця вболівають за долю народу України. Наші країни мають багато спільного: це – імміграція декількох сотень тисяч українців до Канади протягом багатьох років; поширення української культурної і духовної традиції – католицької, православної, протестантської та єврейської,  яка стала частиною нашої національної самобутності; присутність українських греко-католиків як найбільшої Східної Католицької Церкви в нашій країні; обмін досвідом  між Канадською Конференцією Католицьких Єпископів і Синодом Єпископів УГКЦ.

Нинішня криза в Україні спонукає нас звернути особливу увагу на слова Папи Франциска, які він промовив цього місяця перед представниками дипломатичному корпусу, акредитованому при Святому Престолі. «Єдиним способом вирішення важливих питань, – заявив він, – є   діалог… Моральна сила закону завжди переважає... над матеріальною силою зброї...  Треба мати сміливість вийти за рамки конфлікту і висунути на передній план гідність кожної людини… і таким чином вести діалог в умовах розбіжностей».

Від імені всіх єпископів східного та латинського обряду Канади запевняю український народ у тому, що ми разом із нашими вірними єднаємося з вами у молитві. Ми виступаємо за гарантії всіх прав і свобод в Україні, зокрема права на життя і гідність, свободу совісті й релігії, свободу слова і самоврядування. Ми закликаємо обидві сторони – міліцію і мітингувальників, залишатися мирними і уникати кровопролиття. Ми солідарні з вашими священиками і дияконами, які, ризикуючи власним життям, надають учасникам протесту душпастирську опіку. Просимо наших політичних лідерів допомогти українській владі знайти конструктивні й справедливі рішення, які  б сприяли демократичним перетворенням у країні, так щоб у ній було верховенство закону, відчували б безпеку національні меншини і всі громадяни.

Просимо Марію, яка породила Світло Миру, про молитви за всіх нас! Єднаємося з нашими українськими канадськими мучениками – блаженними єпископами Микитою (Будкою) і Василем (Величковським), які страждали і померли внаслідок державних репресій, у молитві за Україну в цій болісній боротьбі за свободу й демократію.

24 січня 2014 року

Із молитовною солідарністю

+ Поль Андре Дурочер, Архиєпископ Гатіно,
Президент Канадської Католицької Конференції Єпископів

Джерело: http://news.ugcc.org.ua