Президент Конференції католицьких єпископів прокоментував самогубство хорватського генерала в Гаазі
  • Суб, 02/12/2017 - 17:17

Президент Конференції католицьких єпископів Хорватії Задарський Архиєпископ Желімір Пулічь прокоментував для Хорватського католицького радіо самогубство хорватського генерала Слободана Пралька у Гаазькому трибуналі, повідомляє хорватська католицька інформаційна агенція ІКА.

На переконання Архиєпископа гаазький трибунал виніс несправедливий і цілковито необґрунтований з правової точки зору вирок стосовно шістьох хорватів з Боснії і Герцеговини. Президент хорватського католицького єпископату висловив цілковиту згоду із заявою Хорватської Академії наук та мистецтв, у якій піддано нищівній критиці вирок Гаазького трибуналу.

Зокрема Хорватські академіки заявили, що вирок Гаазького трибуналу заснований на неправді й брехні, і як такий не сприятиме примиренню народів на теренах бувшої Югославії.

Також Архиєпископ заявив, що з точки зору міжнародного права Хорватська республіка Герцеґ-Босна не була злочинним утворенням, а цілковито легальним засобом оборони хорватів в Боснії і Герцеговині перед сербської агресією. Більше, того, вважає владика Пулічь, саме завдячуючи існуванню Герцеґ-Босне вдалося зберегти тисячі й тисячі боснійських мусульман від сербського геноциду.

Коментуючи самогубство генерала Пралька, Задарський Архиєпископ сказав: «Сам факт вчинку генерала Пралька є дуже сумним. Мені неймовірно шкода, що він це вчинив. Я ціную, те що про нього сказали його колеги: його принциповість, його готовність до самопожертви за ідеали, готовність дати своє життя за правду. І в цьому світлі його вчинок має якусь позитивну конотацію. Проте, я не можу погодитись з цим актом і мені дуже, дуже шкода, що він це вчинив.».

Архиєпископ Задру заявив, що про генерала Пралька потрібно більше говорити. «Він був надзвичайно інтелігентною людиною. Він був правдивим стратегом, який розумівся на справі. Він сам писав свою оборону на суді. Я в Дубровнику отримав деякі його книжки, в яких він намагався донести істину про війну. Він все задокументовував, в тому числі візуально. На превеликий жаль, коли він друкував свої книжки то йому було відмовлено у зменшені податку, оскільки тодішня влада вважала його книжки шкідливими для себе. Це – наша величезна ганьба!  

Він збудував свою оборону на фактах, але йому не вдалось оборонитись. Його останній вчинок, я ні в який спосіб не можу виправдати, бо ніхто не має права відбирати собі життя. Але потрібно брати до уваги обставини і сказати, що це була хвилина, коли людина була цілковито розчарована. І в самогубстві він побачив єдиний вихід. Не можна його засуджувати», - сказав владика Пулічь.

Архиєпископ також сказав, що судячи з усього, бажання, щоб його тіло було спаленим, у генерала Пралька було продиктоване не заперечення вічного життя, а бажанням чим скромнішого похорону. Беручи до уваги драматичні обставини, в яких останнім часом перебував генерал та його внутрішній стан, Церква не може відмовити йому в християнському похороні.

Хорватські ЗМІ описують генерала Пралька як людину з трьома дипломами вишів, неймовріно принципового та максимально чесного ідеаліста, який до кінця вірив, що можливо довести правду перед Гаазьким трибуналом та що його самогубство – останній протест проти брехні та несправедливості, які були фундаментом гаазького процесу проти нього.

Відповіддю хорватських католиків на новину про самогубство генерала Пралька стали багатотисячні молитовні акції, учасники яких молилися за упокій душі генерала та визволення його колег, несправедливо засуджених в Гаазі.