Президент України зустрінеться з Папою Римським
  • Срд, 05/02/2020 - 21:44

Українська Греко-Католицька Церква вітає зустріч Президента України Володимира Зеленського з Святішим Отцем Папою Франциском, яка має відбутися 8 лютого 2020 року під час офіційного візиту Президента України до Італії та Ватикану. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час ефіру програми «Відкрита Церква».

«Думаємо, що відносини між Святим Престолом і Україною, зокрема в контексті війни, яку Росія веде проти України, є дуже важливими. Тому що Святий Престол є не тільки важливим релігійним центром, а також важливим осердям світової дипломатії», – підкреслив Предстоятель.

«І тому, – додав Блаженніший Святослав, – коли ми кажемо, що немає військового розв'язання збройного конфлікту на Донбасі, то альтернативою завжди є дипломатія, діалог, міжнародні відносини. А Ватикан є суб'єктом міжнародного права», – додав Глава Церкви.

На переконання Блаженнішого Святослава, візит Президента обов'язково принесе якісь нові наступні кроки на дипломатичному полі. «Сподіваюся, вони будуть корисними для України. Ми неодноразово висловлювалися щодо того, що Україна серйозно потребує розвинути свою політику, свою стратегію відносин з Апостольською столицею», – вважає Предстоятель УГКЦ.

Він зауважив, що сьогодні поки немає нового посла України при Ватикані. Але особа, яка незабаром буде призначена, втілюватиме політику України щодо Римської апостольської столиці.

Глава Церкви також висловив очікування, що під час розмови Папи Франциска з Володимиром Зеленським йтиметься про життя Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков в Україні. «Бо католики візантійського і латинського обрядів є меншістю в Україні. І очевидно, що в демократичній державі права меншості повинні бути забезпечені», – переконує Блаженніший Святослав.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський 7-8 лютого здійснить офіційні візити до Італії і Ватикану. Під час візиту до Італії заплановані зустрічі Володимира Зеленського з Президентом Серджо Маттареллою та прем’єр-міністром Джузеппе Конте. 8 лютого Президент України зустрінеться у Ватикані з Папою Римським Франциском. Відбудеться також зустріч Президента України з Державним секретарем Святого Престолу П’єтро Пароліном за участю Секретаря з міждержавних відносин Святого Престолу Пола Річарда Галлахера.