Президент ватиканського банку про завершення реформ
  • Чтв, 10/10/2019 - 19:28

В італійському щоденному виданні “Il Sole 24Ore” опубліковано інтерв’ю з Жаном-Батістом Дувілем де Франсу, президентом Інституту для Релігійних Справ, фінансової установи, відомої як ватиканський банк.

«Фінансова реформа та реформа Інституту Релігійних Справ (IOR) – це процес, який забажав та розпочав Папа Франциск. Ми діємо, намагаючись якомога краще виконувати наші обов’язки й діємо без галасу», – мовив Жан-Батіст Дувіль де Франсу, який очолює ватиканський банк від липня 2014 року. Де Франсу, що є за національністю французом, разом із генеральним директором Джан Франком Маммі та під опікою Комісії кардиналів, трудився протягом минулих років над реформою Інституту, що відповідає міжнародним нормам та практиці.

Відповідальність щодо своїх обов’язків

У світлі подій, пов’язаних із нещодавно зафіксованими фінансовими махінаціями, в яких підозрюють чотирьох працівників Державного Секретаріату Ватикану та директора ватиканського Бюро фінансової інформації, Жан-Батіст де Франсу зазначив, що справа набрала розголосу та сьогодні передана компетентним органам для вивчення не задля причини внутрішніх конфліктів між ватиканськими інституціями, як дехто вважає, але через те, що працівники IORу є відповідальними щодо своїх обов’язків та, спираючись на закон, у ході виконання своїх щоденних обов’язків звітували про певні аномалії. Президент ватиканського банку наголосив: «Очевидно, що немає жодного нападу на ватиканське Бюро фінансової інформації й також на Державний Секретаріат Ватикану. Ми не звинуватили окремих осіб чи якесь бюро. Мова йде про заяву проти анонімних осіб, аби захистити інституції».

Оновлення ватиканського банку

Відповідаючи на одне з наступних запитань, Де Франсу наголосив, що сьогодні, порівнюючи із минулими роками, ватиканський банк повністю оновлений. Реформа заторкнула внутрішні перевірки, професійні компетенції, надання послуг клієнтам, тощо. Результат є задовільним і, здається, що на сьогодні одним із завдань, яке стоїть перед ватиканською фінансовою інституцією, є далі йти розпочатим шляхом. «Реформа, в значенні постійного покращення, триває далі. Напрямок прозорості та законності ніколи не буде залишений, ніколи. А клієнт буде завжди повністю захищений нашою діяльністю», – додав президент IORу.

Місія ватиканського фінансового Інституту

Пояснюючи місію, яка стоїть перед ватиканським фінансовим Інститутом для Релігійних Справ, Жан-Батіст де Франсу зазначив: «Місія залишається тією, аби бути на служінні Церкві у всьому світі. Не забуваймо, що сьогодні, маючи лише одне відділення і штат дещо більше, ніж 100 осіб, IOR охоплює 112 країн і часто, в критичних геополітичних частинах світу, повністю або частково позбавлених надійних та ефективних фінансовий послуг, є єдиним референтом для чернечих Згромаджень, які діють на тих територіях».

Він також наголосив на тому, що існують дві головні причини, що спонукають користуватись послугами ватиканського банку. «Насамперед, у нашій праці ми дотримуємось принципів католицької віри та соціальної доктрини Церкви. По-друге, наші прибутки (що за 2018 рік досягнули 17,5 мільйонів) йдуть на пастирську діяльність Папи. Отож, корисно зазначити, що, коли якесь чернече Згромадження, або, в загальному, клієнт, співпрацює із IORом, то в прямий і конкретний спосіб фінансово допомагає Святішому Отцеві», – мовив президент, наголосивши на завершення також на якості послуг ватиканського фінансового Інституту, на його низьких цінах на послуги та етичності інвестицій.