Президент Всесвітнього єврейського конгресу закликав світ захистити переслідуваних християн
  • Нед, 24/08/2014 - 01:43

 

«Хто встане за християн?» - таке основне питання статті президента Всесвітнього єврейського конгресу Рональда С. Лаудера, опублікованої цими днями у американському виданні  «The New York Times». «Чому світ мовчить, поки християн вбивають на Близькому Сході і в Африці? В Європі та США ми стали свідками демонстрацій, пов’язаних із загибеллю палестинців, яких ХАМАС використав у якості живих щитів», - пише на шпальтах однієї з найпопулярніших у США газет Рональд С. Лаудер. – «ООН провела розслідування і сконцентрувала свою злість на Ізраїлі, який захищає себе від терористичної організації. Але варварська різанина тисяч і тисяч християн зустрічається з відносною байдужістю».

Президент Всесвітнього єврейського конгресу пише, що Близький Схід і частини африканського континенту втрачають цілі християнські громади, які жили у цих краях протягом століть. Мусульманська терористична організація Боко Харам два тижні тому вбила та викрала сотні християн у Нігерії. Півмільйона християн вигнані з Сирії, у якій бушує громадянська війна. Християн переслідують та вбивають і в Ливані, і в Судані. Тих небагато журналістів, які побували в Іраку, свідчать, що хвиля нацистського терору котиться по усій країні.

«Цього дивного літа 2014 світові лідери, здається, поглинені іншими питаннями», - пише пан Рональд С. Лаудер. - «Ісламська держава Іраку і Сирії (ISIS) - це не вільна коаліція груп джихадистів, а реальна військова сила, яка взяла під контроль велику частину Іраку». Президент Всесвітнього єврейського конгресу зауважує, що ISIS безжально знищує шиїтів, курдів та християн.

Він також наголошує на звірствах, які чинять бойовики над християнами Іраку. Дітям відрубують голови і настромлюють їх на палю, матерів ґвалтують, батьків розпинають, 200 тисяч арамійців-християн мусили покинути свою батьківщину в околицях Ніневії, біля Мосулу. І на фоні цього, як пише п. Лаудер, у світі панує «загальна байдужість до масових страт джихадистами християн, але страшна заклопотаність Ізраїлем – це збочення».

«У своїй промові перед тисячами християн у Будапешті, в червні цього року, я зробив урочисту обіцянку, що перед обличчям зростання антисемітизму в Європі та на Близькому Сході, я не буду мовчати і залишатися байдужим до страждань християн. Історично так склалося, що саме євреї майже завжди виступають у ролі переслідуваної меншості. Але Ізраїль був однією з перших країн, яка реально допомогла християнам Південного Судану», - пояснює свою заклопотаність долею переслідуваних християн президент Всесвітнього єврейського конгресу.

«Зв’язок між християнами та євреями має глибокий сенс. Нас об’єднує набагато більше спільного, ніж інші релігії. Ми читаємо ту ж Біблію і маємо таку ж моральну та етичну основу. Зараз, на жаль,  ми розділяємо і спільні страждання: християни вмирають за свою віру, бо вони беззахисні, а світ є байдужим до їхніх страждань», - проводить паралелі між долею переслідуваних християн та долею єврейського народу пан Лаудер. – «Я пишу це як єврейський лідер, який дбає про своїх християнських братів та сестер. Єврейський народ занадто добре розуміє, що може статися, коли увесь світ мовчить. Ця кампанія смерті мусить бути зупинена».