При українській парафії в Будапешті створили парафіяльні ради
  • Срд, 29/03/2017 - 11:13

При українській греко-католицькій парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Будапешті створили пасторальну і економічну ради. 

У неділю, 26 березня, після Божественної Літургії, з благословення Голови Пасторально-Міграційного відділу УГКЦ владики Йосифа Міляна, відбувся чин обіцянки членів парафіяльних рад.

Згідно зі статутом, до складу парафіяльних рад увійшли особи, вибрані загальними зборами, голови парафіяльних спільнот та особи, вибрані парохом. До Пастирської ради були обрані особи, які відзначаються доброю вірою, провадять моральний спосіб життя, беруть активну участь у житті своєї парафії, вирізняються дарами мудрості, розважливості, вмінням спілкуватися та працювати з іншими людьми, а також є фахівцями у певній ділянці, корисній для служіння, та виявляти готовність присвятити свій час і вміння для добра парафіяльної спільноти.

Після вибору членів до парафіяльних рад душпастир для українців греко-католиків Угорщини о. Дам’ян Габорій звернувся до владики Йосифа Міляна, відповідального за українську церкву в Угорщині, щоб затвердити список вибраних осіб, після якого, згідно статуту, має відбутися складання обіцянки перед громадою.

До списку рад увійшли: Турик Олег, Хортяні Ярослава, Гембік Ліля, Втерковська Марія, Павліш Богдан, Скиба Олександра, Дячок Віра, Габорій Оксана, Штефуца Вікторія, Онищук Ігор, Бернат Вікторія, Пазяк Оксана, Княгинецька Уляна, Любомудров Анатолій, Шевченюк Василь.

На завершення духовний наставник парафії побажав вибраним членам протягом трирічного служіння для парафії самим удосконалюватися та своїми талантами приносити користь та розвиток для української парафіяльної спільноти. А також нагадав про завдання пасторальної та економічної ради. «Основним та первинним завданням парафіяльних рад є підтримувати пароха порадою та допомогою в його апостольській та соціально-харитативній діяльності на парафії. При цьому Пастирська рада має право пропонувати власні апостольські ініціативи, особливо в ділянці катехизування та освіти дорослих, а також в ділянці харитативного служіння, та дієво підтримувати пароха в їхній реалізації і докладати необхідних зусиль для розвитку різних мирянських ініціатив», - підкреслив о. Дам’ян.

Довідка:
На сьогодні українська громада в Будапешті збирається на богослужіння в церкві святого Флоріана (площа Тараса Шевченка). В неділю Божественна Літургія починається о 13:00. При парафії діє спільнота Матерів в Молитві, спільнота Назаретських родин, відбуваються щотижневі зустрічі з українськими студентами та катехизація дітей.