Прикарпатців кличуть на Прощу родин до Старуні
  • Срд, 29/05/2019 - 14:33

Вже цими вихідними 1-2 червня в селі Старуня на Богородчанщині відбудеться традиційна щорічна Проща родин.

Як розповідає голова комісії у справах родини Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ о. Юрій Прилепський, протягом трьох років Проща родин відбувалася в серці княжого Галича - селі Крилос. Втім, цього року організатори  трішки вирішили переміститися до славнозвісного села Старуні, звідки походить блаженний мученик Симеон Лукач, - пише Бліц-інфо.

«Цього року ми будемо проводити прощу до цієї славної місцевості. Блаженний Симеон Лукач віддав своє життя за Бога і нашу Українську греко-католицьку церкву. Але ж він не прийшов нізвідки, він як кожен з нас народився від тата і мами. Саме від них він отримав свідчення віри, а відтак цю віру він проніс через ціле життя і засвідчив своєю мученичою смертю. Тож цього року ми крокуємо до Старуні, щоб пройтися тими стежками де ходив наш блаженний. Відтак ми хочемо привести туди наші сім’ї, щоб вони дивлячись на нього і його батьків самі проникалися тою любов’ю, вміли жертвуватися для Бога, Церкви і ближніх», - пояснює о.Юрій.

Тож 1-2 червня всіх охочих запрошують  на дводенну прощу до Старуні. Розпочнеться проща 1 червня о 8.00 ранку Божественною літургією в Архикатедральному соборі за сім’ї і родини. Після служби священики благословлять всіх паломників, які цього року пішою ходою вирушають від Катедри до Старуні. На місці паломників чекає обід, нічні чування та насичена програма.

«Віримо, що паломники приїдуть не тільки з нашої області, але й цілої України. Після прибуття буде молитовна програма, а відтак цікава програма свідчення. Ми будемо працювати з сім’ями. З одного боку давати теорію, опираючись на слово Боже про родини, а відтак самі сім’ї будуть свідчити свій досвід християнського подружнього життя. Звичайно, що буде і концертна програма для молоді. Також будемо мати можливість поспілкуватися в неформальній обстановці під час спільної вечері», - каже священик.

Наступного дня святкову Літургію очолить Митрополит  Володимир. Після завершення служби митрополит поблагословить пари, які цьогоріч відзначають ювілеї свого подружнього життя.

«Щиро кличемо їх і молодих і старших. Беріть з собою рідних, друзів, знайомих. Ви точно будете в різний спосіб відзначати ювілеї вашого подружнього життя. Почніть з молитви. Зверніться знову до благословення Господнього, яке колись вас поєднало і провело через роки подружнього життя. Пережийте знову ті відчуття і той трепет з яким ви колись прийшли до шлюбу і подякуйте Богові за прожиті роки і всі дари, якими він вас обдарував. Минулого року ми мали 62 ювілейні подружні пари з яких точно пригадую була пара, яка святкувала 60 років подружнього життя. Вони були з дітьми, онуками і навіть правнуками. Це прекрасний приклад», - закликає о. Юрій.

Також організатори просять паломників, а особливо пари, які святкують ювілеї подружнього життя, одягнути вишиванки.

«Як сказав наш патріарх Святослав: «колись родина врятувала церкву, тепер церква має врятувати родину». Тож ми пропонуємо порятунок для нашої української християнської родини. З одного боку ми будемо мати гарні свідчення, бо якщо хтось прожив разом 50-60 років, то чому не можу я. А відтак ми не можемо забувати, що бог єднає людей у святому таїнстві вінчання. Якщо не у нього, то де шукати поради, якщо не йому, то кому дякувати? Тому ми запрошуємо прийти, подякувати, попросити і отримати. На наші прощі прибувають не тільки ті, які радіють, які дякують за подружнє життя, але й ті хто просять за сім’ю для себе чи порятунок сім’ї, яка на грані. Тому я думаю, що ми всі об’єднаємося, щоб просити Бога, аби він вислухав потребу кожного хто прийде туди», - запрошує голова Комісії у справах родини.