Прилюдна Консисторія з нагоди введення в кардинальську гідність новопризначених кардиналів
  • Нед, 23/02/2014 - 11:21

Субота 22 лютого 2014 року – знаменний день для усієї Вселенської Церкви, адже саме цього дня Вселенський Архиєрей Франциск провів Прилюдну Консисторію для введення в кардинальську гідність 19-ьох нових кардиналів з різних країн світу.

Як відомо, у неділю, 12 січня 2014 р., під час проказування молитви «Ангел Господній», Святіший Отець Франциск оприлюднив імена майбутніх кардиналів. У їх числі – четверо ієрархів служать у Римській Курії. Це Державний Секретар архиєпископ П’єтро Паролін, Генеральний Секретар Синоду Єпископів архиєпископ Лоренцо Балдіссері, Префект Конгрегації Віровчення архиєпископ Герхард Мюллер та Префект Конгрегації у справах духовенства архиєпископ Беніяміно Стелла.

Інші 12 кардиналів очолюють архидієцезії в різних країнах світу. Це 2 ієрархи з Європи, 3 – з Південної Америки, 3 – з Північної та Центральної Америк, 2 – з Африки та 2 – з Азії.
Серед нових кардиналів – також три вислужені архиєпископи, «які відзначилися вірним служінням Апостольській Столиці та Церкві». Маючи вже понад 80 років, вони не увійдуть до складу колегії виборців, які під час Конклаву обирають Наступника святого Петра. Серед них – 98-річний архиєпископ Лоріс Каповілла, який був секретарем блаженного Папи Івана ХХІІІ. З приводу слабкого здоров’я він не зміг взяти особистої участі в Консисторії.

Урочиста церемонія введення в кардинальську гідність кардиналів-номінатів, розпочалась о 10:30 ранку в базиліці св. Апостола Петра у Ватикані. Серед присутніх – також і Папа-емерит Венедикт ХVІ. Перед початком церемонії Папа Франциск підійшов до нього та щиро його обняв.

Церемонія була проведена у скороченій формі, яку 2012 року впровадив Папа Венедикт ХVІ. Перший серед кардиналів, Державний Секретар П’єтро Паролін, звернувся до Папи Франциска із словами привітання, подяки та готовності до виконання своєї місії в лоні Вселенської Церкви.

Після прочитання Євангелія до нових кардиналів із словом звернувся Святіший Отець, наголошуючи, що Церква потребує їхнього відважного свідчення істини, потребує, щоб вони були носіями миру ділами, думками та молитвами. «Будьмо творцями миру! –закликав Папа, – молячись за мир і примирення для народів, які в ці часи зазнають випробувань насиллям та війнами».

Далі Вселенський Архиєрей прочитав формулу проголошення нових кардиналів, в якій, серед іншого, вказано, що червоний колір їхнього кардинальського одягу означає те, що вони повинні бути відважними свідками Христа та Його Євангелія в Римі та в найдальших закутинах світу. Потім Святіший Отець проголосив імена нових кардиналів та оголосив їхнє призначення у сан кардинала-пресвітера чи кардинала-диякона.

Після слів Вселенського Архиєрея, проказавши Символ Віри, нові кардинали
склали визнання віри, вірності та послуху Вселенському Архиєреєві.

Далі, починаючи від першого з них, кардинала П’єтро Пароліна, Державного Секретаря Святої Столиці, Вселенський Архиєрей наклав на голову кожного із кардиналів червону кардинальську беретку особливої форми, колір якої символізує готовність кардиналів пролити за віру свою кров, адже це колір мучеників, колір свідчення віри власним життям, та кардинальський перстень, як знак кардинальської гідності та символ єдності з Папою та Вселенською Церквою. Вони отримали також з рук Папи Франциска буллу призначення титулу однієї з римських парафій або римського дияконства, яке їм призначене і є знаком участі у пастирському піклуванні Папи у Вічному Місті.

На закінчення нові кардинали обмінялись братерським поцілунком з Вселенським Архиєреєм та всіма присутніми кардиналами.

У суботу пополудні у Ватикані буде проведений, так би мовити, «день відкритих дверей», адже вірні матимуть можливість особисто привітати нових кардиналів, а цей прийом проводитиметься у різних залах Апостольського палацу, які звичайно закриті для відвідувань.

У неділю вранці Святіший Отець відслужить разом з новими кардиналами Святу Літургію.
Кардинали, як знаємо – це, після самого Папи, найвищі духовні особи Католицької Церкви, з рядів яких вибирається сам Папа. Вони – найголовніші співробітники і дорадники Вселенського Архиєрея у керуванні Католицькою Церквою і разом з ним вони становлять найвищу духовну владу Католицької Церкви.

Із введенням у кардинальську гідність 19-ьох нових кардиналів, Колегія Кардиналів налічує 218 членів, з них 122 кардиналт, що ще не мають 80 років життя, є виборцями, тобто можуть брати участь у конклаві для вибору Папи, а 96 кардиналів мають понад 80 років.

3 українців кардиналами були: митрополит Київський Ісидор (ХV ст.), митрополити Львівські: Михайло Левицький, Сильвестр Сембратович, Йосиф Сліпий, Мирослав Іван Любачівський.
Сьогодні титул кардинала має архиєпископ-емерит Львівський латинського обряду Мар'ян Яворський та вислужений Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Любомир Гузар.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va