«Примітивна маніпуляція», - в УГКЦ прокоментували заяви РПЦ щодо лобіювання греко-католиками автокефалії УПЦ
  • Втр, 10/07/2018 - 14:04

В УГКЦ назавли заяви митрополита Іларіона про те, що УГКЦ нібито лобіює об’єднання православних українців для того, аби усіх навернути до унії, манупуляцію фактами та почуттями.

Про це в коментарі РІСУ розповів о. Ігор Шабан, голова комісії УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин.

«УГКЦ  у жодний спосіб не бере участі у процесі з надання Томосу: ні прямо, ні опосередковано. Нам закидають, що певні українські політики, які декларують себе греко-католиками, пропагують ці події. Хотілося б наголосити, що Церква їх на це не благословляла. Вони діють виключно на свій власний розсуд або на розсуд своєї політичної партії. Тому думаю, що слова митрополита РПЦ, висловлені з цього приводу, слід розлядати як примітивну маніпуляцію фактами та почуттями християн, і ми рішуче відкидаємо всякі звинувачення Москви у тому, що ці рухи почалися з нашої ініціативи», — заявив він.

Представник УГКЦ підкреслив, що об’єднаня Православних Церков щодо отримання Томосу є виключно внутрішньою справою православних українців.

«УГКЦ до процесу отримання Томосу чи то до процесу об’єднання Православних Церков не має жодного відношення. Це є внутрішня справа наших православних братів. Ми, як Церква, такого типу змагання, спрямовані на єдність християн, оцінюємо як позитивні, оскільки ця позиція віповідає заповіту Ісуса Христа «щоби всі були одно». Ми також готові до діалогу з усіма Православними Церквами відповідно до Екуменічної концепції УГКЦ», - зазначив о. Ігор.

Голова комісії УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин також надіється, що отримання Томосу про автокефалію УПЦ та створення Єдиної Помісної Православної Церкви жодним чионом не вплине на діяльність УГКЦ.

«На нашу думку, це допоможе так званим неканонічним православним Церквам вийти з церквної ізоляції та усуне болісний стан поділів та фрагментації. Для УГКЦ, для її діяльності та її внурішнього життя від цього нічого не зміниться. Єдине, що ми хотіли б, щоби після цього продовжувалось забезпечення державою необхідних умов для вільного розвитку усіх Церков, щоб влада не надавала преференцій жодній із конфесій. Проте, думаю, що цього не станеться, бо Україна є демократичною державою, де усі Церкви є рівні у правах і свободах», - наголосив о. Ігор Шабан.