«Прийняте принципове рішення дати можливість звершувати пасхальні богослужіння та транслювати їх наживо», – Президент України до Глави УГКЦ
  • Пон, 06/04/2020 - 19:21

6 квітня 2020 року в приміщенні Офісу Президента відбулася робоча зустріч Президента України Володимира Зеленського з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом. Зустріч відбулася з ініціативи Президента.

В центрі уваги сторін було обговорення викликів і завдань, які стоять перед Державою та Церквою у зв’язку із поширенням епідемії COVID-19, особливо в контексті святкування найбільшого християнського свята – Великодня. Президент відзначив активну роль УГКЦ у протидії поширення цієї смертельно небезпечної хвороби. Однак було підкреслено, що пасхальний період може бути часом найбільшого поширення цього вірусу в нашому суспільстві, а тому відповідальність Церков України та їх партнерство з органами державної влади щодо протидії цій небезпеці є зараз особливо великими.

Очільник країни пояснив, що з боку державної влади прийняте принципове рішення дати можливість звершувати пасхальні богослужіння та транслювати їх наживо. Вкрай необхідно максимально переконати людей залишатися вдома та забезпечити їх усім необхідним для святкування Великодня не виходячи зі своїх домівок. Скупчення людей у храмах чи біля них несе неабияку загрозу їхньому життю та здоров’ю.

Блаженніший Святослав подякував пану Зеленському за оцінку зусиль нашої Церкви в протидії поширенню цієї небезпеки. Президента проінформували про звернення Глави УГКЦ, скероване до вірян, щоби максимально брати участь в пасхальних богослужіннях у домашніх умовах та про надану можливість освячення лози та великодніх кошиків в у форматі онлайн-трансляції.

Архієрей згадав також про своє відеозвернення до греко-католиків, в якому він закликав поставитися із розумінням до того, що у Квітну неділю та пасхальні відправи вірні до храмів потрапити не зможуть.

Окремо Блаженніший Святослав скерував прохання до Президента про необхідність підтримки «Суспільного мовлення» та важливу роль Національної суспільної телерадіокомпанії України, її центральних та регіональних телевізійних, цифрових і радіоплатформ для поширення трансляцій великодніх богослужінь у всій Україні. Ефір Суспільного мовлення, особливо в нинішніх обставинах, є важливим інструментом для забезпечення участі віруючих в пасхальних богослужіння у своїх домівках у всіх куточках України. «Живе телебачення», як ресурс УГКЦ, у свою чергу відкрите до співпраці як із «Суспільним мовленням», так і з усіма іншими телеканалами у цій справі. Що більше доступними ми зможемо зробити теле- і радіотрансляції великодніх відправ і забезпечити їх максимальне поширення, то краще нам вдасться переконати вірян залишитися для молитви вдома.

На завершення зустрічі обидві сторони погодили формат співпраці між церковними та державними органами в різних областях України та обмінялися побажаннями веселих свят Пасхи Господньої та доброго здоров’я.

Фото з архіву