ПРИЙШОВ ЧАС ВСТАТИ НА ЗАХИСТ СВОБОДИ СОВІСТІ
  • Срд, 11/12/2013 - 18:18

Напавши вночі на беззахисний Майдан, який перебував в молитві, влада Януковича відкрито поставила себе на сторону зла. Це не просто уже напад на мирних мітингувальників – це напад на Церкву, що молиться. Це не просто злочин проти власного народу, це напад на Бога. Адже, Церква – це не структура; Церква – це структурований Божий народ. Церква – це народ, до якого звернені слова самого Бога: «Хто до вас доторкнеться, той доторкнеться до зіниці Його ока» (Зах.2,12).

Тобто, цієї ночі Віктор Янукович, а також усі, хто виконував його наказ, від рядового солдата чи міліціонера до Януковича включно, стали ворогам не тільки Церкви, що молиться, але й самого Бога. Цієї ночі перейдено ту межу, яка відділяє суспільний конфлікт від конфлікту влади проти Бога. Цим українська правляча «еліта» цілком і повністю делегітимізувала себе в очах кожного християнина.

10 грудня цього року уже з’явилися очевидні знаки того, що влада Януковича піде на конфлікт з Церквою: Преосвященний Владика Борис Ґудзяк, президент УКУ, в ефірі 5 каналу заявив про те, що влада України застрашує народ. Тобто єрарх вказав на терористичний характер теперішньої української влади, адже терор – це залякування політичних опонентів.

На сьогоднішній день влада беззаконно викрадає та заарештовує власних громадян, вкидає за ґрати без будь-яких підстав з прямим порушенням закону, влаштовує грабіжницькі розбійні напади на своїх політичних опонентів, вдається до застосування грубого насильства абсолютно безпідставно, залякує громадян, цинічно говорить неправду, знищує незалежні від неї ЗМІ, провокує ескалацію суспільного конфлікту, своєю нездатністю руйнує економіку, знищує імідж України на міжнародній сцені. Тобто влада стала відвертим ворогом загального добра українського суспільства. Така влада, яка є ворогом загального добра суспільства, не може вважатися легітимною, принаймні, для католиків. Скептиків відсилаю до «Компедіуму соціальної науки Церкви».

Що більше, влада незчулася, як перейшла тонку межу між політичним тероризмом і тероризмом проти Церкви. Кримінальні справи проти студентів УКУ, тероризування віце-ректорів цього закладу, незаконні вимоги щодо цього навчального закладу, чітко вказують на те, що теперішня українська влада має чіткий намір при зачистці українського суспільного простору зачистити і Церкву. Зважаючи на позицію єпископату УГКЦ, на активну промайданівську позицію ЇЇ клиру, монашества і вірних, в дзеркалі беззаконності української влади та її хтивої мстивості, у випадку, якщо вона візьме таки під контроль українське суспільство, може з великою ймовірністю очікувати серйозних репресій проти УГКЦ. Зважаючи на промайданівську позицію Апостольського нунція в Україні, також не безпідставно очікувати, що влада захоче помститися за це й РКЦ в Україні.

Тому перемога цієї влади над народом, над українським суспільством, буде однозначно перемогою духа беззаконня, який не зупиниться перед сакральним для Заходу виразом «права людини». Зараз обов’язком кожного католика України є боротьба не тільки за громадянські права свої й цілого суспільства, але й боротьба за свободу совісті, за свободу Церкви Божої, і всяка нейтральність у цьому конфлікті є в реальності зрадою Церкви, зрадою Бога.

Молитва і мирний громадянський протест – ось наша сила, але і наш прямий обов’язок. Сьогоднішня ніч стала чудом Божим в житті нашого народу: озброєна банда режимських головорізів так і не змогла знищити Майдан – Церкву, яка молиться. З нами Бог! І якщо Він за нас, то хто проти нас?! 

о.Орест-Дмитро Вільчинський