Про Авдіївку з Маріуполя
  • Суб, 04/02/2017 - 10:52

Уся увага світової громадськості зараз прикута до ситуації  на Сході України: над загостренням конфлікту, в результаті якого страждають невинні мешканці Авдіївки. Однак, як і в попередні рази, одними із тих, хто першими простягають свою руку допомоги  усім постраждалим є Церкви та їх душпастирі. 

Одним із них є о. Ростислав Спринюк, настоятель Парафії Преображення Господнього УГКЦ в Маріуполі, директор БФ "Карітас Маріуполь". Священик для широкого загалу є мало відомим, однак своє віддане служіння він давно здійснює на місійних територіях. Попри те, що він - завжди стриманий в розмові, з о. Ростиславом хочеться від цього більше спілкуватися. Бо такі прості й скромні люди завжди притягують до себе.

Спілкувалася із о. Ростиславом досить коротко, з огляду на його теперішню зайнятість. Бо вже наступного дня по розмові він повинен був знову рушати на цілу добу до Авдіївки…

- Отче, ви вже кілька разів за цей тиждень побували на території загострення конфлікту. Розкажіть, що там відбувається.

- БФ «Карітас – Маріуполь» – одна із перших гуманітарних організацій, яка була присутня в Авдіївці і розпочала роботу з допомоги населенню. Було встановлено польовий намет, де можуть обігрітися, отримати допомогу усі бажаючі, завдяки співпраці із МЗС. Усі інші благодійні організації над’їхали через добу. Зараз ми всі разом мобілізували наші сили: «Карітас Краматорськ», «Карітас Запоріжжя». Чергування у нас відбувається щодобово. Загалом, в Авдіївці перебувають багато капеланів і волонтерів. Також є Християнська служба порятунку, до якої належать РКЦ, УГКЦ, православні й протестанти. Ми всі співпрацюємо, таким чином, в плані екуменічного єднання. Особливо тепер, коли повинні разом єднатися в молитві.

- Цікаво, як люди до вас ставляться? Чи знають, що ви - священик?

- Люди зараз надзвичайно прагнуть спілкування. Їм просто необхідно, аби їх хтось вислухав. Ми намагаємося людину навернути до Бога через доброту, аби вони зрозуміли, що ми не бачимо в ній ворога. А пізніше намагаємося дати їй духовну основу.

- Чи вам важко давати поради і настанови постраждалим?

- Ми маємо усвідомлювати, що там дуже різні життєві ситуації в людей. Є люди, які сприймають Слово Боже радо, а є ті, які ніколи його не чули і не розуміли. Також є й такі, що прагнуть будь-якої допомоги, не усвідомлюючи, що вона походить від Господа. Ми прагнемо, навіть через надання гуманітарної соціальної допомоги, людині донести те, що вона є цінна. А тоді вже вона відкривається на Слово Боже…

- А вас запитують до якої Церкви належите?

- Звичайно запитують, та, як правило, для них конфесійна приналежність немає значення. І я над цим надто не зосереджуюсь. Кажу їм, що я – греко-католик і для мене кожна людина є цінною, незалежно від віросповідання. Для мене важливою є її духовний світ.

- Зворушують світлини із соціальних мереж, на яких бачимо, як діти Авдіївки споживають їжу на вулиці. Як вам вдається з дітьми знайти спільну мову?

- Я люблю дітей, адже в самого їх є троє. Насправді з дітьми знайти легше спільну мову, аніж з дорослими. Бо діти – чисті.

- Ваша місія зараз там, радше в духовному супроводі?

- Духовний, соціальний, психологічний супровід – широкий спектр! Бо не може робити священик тільки одне, а інше - пропускати.

- Ви і їжу роздаєте потерпілим?

- А перед їжею ще й потрібно разом помолитися…(сміється). Вибачте, мені дуже багато дзвонять людей з Авдіївки. Мушу завершити розмову.

 

* * *

Додамо, мобільна команда БФ «Карітас Маріуполь» постійно працює у місті та надає необхідну допомогу. Робота буде продовжена  до повної стабілізації ситуації в місті. Ведеться активна співпраця з органами ДСНС та військово-цивільною адміністрацією.

Наразі є необхідність у ліках та теплих речах. Допомогу можна приносити в офіс БФ «Карітас Маріуполь» ( м. Маріуполь, вул. Італійська 90).

Руслана Ткаченко