Про ціннісні орієнтири говорили із молоддю у навчальних закладах Стрия
  • Птн, 08/11/2013 - 08:46

6 листопада 2013 у рамках заходу «Демократичні цінності в суспільстві» відбулися відкриті зустрічі із студентською молоддю міста Стрий, що на Львівщині. Такого роду ініціативи Комісія УГКЦ Справедливість і Мир здійснює впродовж року у різних навчальних закладах України. Цього разу місцем проведення слугував  Стрийський коледж Львівського національного аграрного університету та Стрийська гімназія ім. митрополита Андрея Шептицького.

У місцевому коледжі відбулась відкрита зустріч із викладачами та студентами цього закладу. Перед широкою аудиторією зацікавлених студентів, яких налічувалось близько 200 осіб, здебільшого це були майбутні юристи, правники, виступив Євген Ланюк – політолог, науковець, аспірант Львівського Національного Університету ім. Івана Франка. Він представив слухачам тему: «Біблійні витоки прав людини. Ціннісні орієнтири та їх роль у суспільстві».

«Живучи у насичену історичними подіями добу, права людини в сучасному світі та їх дотримання чи порушення – це не просто актуальна тема, це проблема, оскільки, у суспільстві все частіше порушуються права людини, які є одним із ключових понять та реалій людської особистості. У Святому Письмі знаходимо події, де порушуються проблематики соціально-економічнго виміру. Святе Письмо, будучи джерелом прав людини, проголошує загальну рівність людей перед Богом, незалежно від майнового, соціального походження, статі, національності. Біблія також окреслює ту поведінку, що визначає шлях людини до спасіння» – наголосив доповідач цитуючи уривок з листа св.. Апостола Павла: «Нема юдея, ані грека, нема невільника, ні вільного, немає ні чоловіка, ані жінки, бо всі ви одно у Христі Ісусі» (Гал 3,28).

Цього, ж дня, у Стрийській гімназії ім. митрополита Андрея Шептицького відбулась зустріч із учнями випускних класів, де гостем та доповідачем був о. д-н. Ярослав Заричанський – секретар Комісії УГКЦ Справедливість і Мир. Учні мали нагоду послухати доповідь на тему: «Святість та ціннісні орієнтири у щоденному житті. Християнське розуміння влади».

«Щоденність для християнина, як і для кожного із нас – це своєрідний тест на віру. Коли ми приймаємо свої обовʼязки, як особисті, так і суспільні, свідомо та з вірою, – ми вже є на дорозі до досконалості. Часто поняття «святості» для християнина є чимось далеким, відірваним від щоденного життя, але святість до якої покликана кожна людина, котра сотворена на Образ і Подобу Божу, не може бути відділеною від нашої буденності, від наших відносин з іншими, від нашої ролі у суспільстві, навіть у випадках, коли ми займаємо місце у владних чи політичних структурах. Християнське розуміння влади ототожнюється з абсолютною самовідданістю, жертвою, яка дає людям життя і стає основою їхньої свободи» – наголосив доповідач.

Під час зустрічі з учнями гімназії відбулась також жвава дискусія про те, як відноситись християнину до влади, прагнути її, чи навпаки – уникати? Діти висловлювали свої міркування з цього приводу і дійшли до таких висновків, що будучи членом суспільства, християнин також може бути задіяним у політичних чи суспільних процесах своєї держави. Адже, кожна людина самим фактом свого існування володіє владою. Бог наділяє її владою кажучи «будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі» (пор. Бут 1,28). Тому християни не повинні думати, що політика і влада це щось далеке від християнського стилю життя, а чи щось таке, що не торкає «мого» покликання до святості, але повинні віднайти справжню мету політичної влади. Таким прикладом святості і активної суспільної діяльності для нас є постать митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, котрий увійшов в історію України не лише як релігійний, але також як визначний політичний діяч. Свою суспільно-політичну діяльність він розглядав, насамперед, із християнської точки зору – як вияв любові до Бога та ближнього.

Дані заходи проводились за сприянням єпархіального голови Комісії Справедливістьі Мир у Стрийській єпархії о. Олега Кобеля і мають на меті привернути увагу сучасного покоління, головно, молоді, до загальнолюдських цінностей, показати їхню роль у житті та розвитку особистості і суспільства, а разом із тим, сприяти популяризації християнських цінностей серед молоді.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир